≫ 

Pesma i scena zavođenja koje su ušle u anale filmske istorije: Sećate li se čulne gospođe Robinson?

Nakon premijere, "Diplomac" je dobio pozitivnu ocenu, kako kritičara, tako i gledalaca, a danas važi za jedan od najboljih filmova ikad napravljenih

  • 0
Paul Simon, Art Garfunkel Art Garfankl i Pol Sajmon / Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan 1968. godine, folk-rok duo, Sajmon i Garfankl, zauzeli su 1. mesto na američkoj listi najslušanijih sa albumom, odnosno muzikom iz filma "Diplomac" (The Graduate). Ovo je zacementiralo njihov uspeh, budući da je album sadržao pojedine od njihovih najznačajnijih pesama.

Kultno filmsko ostvarenje Majka Nikolsa, pored čuvenih scena koje se i danas citiraju, sadržalo je vanvremenske pesme Pola Sajmona i Arta Garfankla, a to su Mrs. Robinson, The Sound of Silene, Scarborough Fair, April Come She Will i The Big Bright Green Pleasure Machine.

Instrumentalni deo albuma delo je Dejva Grusina.

Gledaoci filma mogu čuti čak tri verzije The Sound of Silence, i dve Mrs. Robinson. Potonja je čuvena zbog scene koja je ušla u anale filmske istorije, a u kojoj zgodna starija žena, gospođa Robinson (En Bankroft), zavodi dvadesetjednogodišnjeg Bendžamina Bradoka (Dastin Hofman), diplomca koji još uvek ne zna šta će raditi u svom životu. Ipak, on se zaljubljuje u Elejn, ćerku gospođe Robinson (Ketrin Ros).

Nakon premijere, "Diplomac" je dobio pozitivnu ocenu, kako kritičara, tako i gledalaca, a danas važi za jedan od najboljih filmova ikad napravljenih.

Zaradio je 805 miliona dolara, postavši 23. finansijski najuspešniji film u istoriji američke i kanadske kinematografije. Kogresna biblioteka u SAD ga je okarakterisala kao "kulturološki, istorijski i estetski značajnim", a Američki filmski institut ga je pozicionirao na 17. mesto na listi 100 najboljih filmova.

(D.V./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA