≫ 

Đaci iz Srbije u ulozi žirija najboljeg evropskog filma za mlade

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih stavova, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima...

  • 0
Nagrada mlade publike

Foto: Promo

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award), ove godine, zbog pandemije korona virusa, biće upriličena u online formatu 26. aprila u 41 državi Evrope među kojima je i Srbija.

Iako se ništa ne može uporediti sa iskustvom gledanja filma u bioskopu, zajedno sa drugim ljubiteljima sedme umetnosti, u vremenima poput ovih, najvažnije je zaustaviti da se virus širi dalje velikom brzinom. Ovogodišnja Nagrada mlade publike održaće se u potpuno virtuelnom formatu, a mladi uzrasta od 12 do 14 godina imaće priliku da budu učesnici događaja, odnosno deo međunarodnog mladog žirija Evrope.

Deca, kokice, sok, film

Foto: Shutterstock

U svakoj od zemalja učesnica – među kojima su i Belgija, Nemačka, Holandija, Austrija, Italija, Češka, Luksemburg, Grčka, Slovačka, Španija – oformiće se nacionalni učenički žiri uzrasta od 12 do 14 godina koji će 24. i 25. aprila, putem posebne platforme, gledati filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija, a na dan održavanja ceremonije glasati za svoje favorite. U toku tog dana učesnici događaja imaće priliku i da učestvuju u online filmskim diskusijama sa vršnjacima i cele Srbije, a uz vođstvo stručnih moderatora.

Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a nakon što su gradovi domaćini prethodnih godina bili Beograd, Novi Sad, Niš i Gornji Milanovac, ovaj put se tradicija učešća nastavlja u nešto drugačijem obliku, što će omogućiti deci da učestvuju u ovom prestižnom filmskom događaju za mlade nezavisno od toga u kom mestu žive.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizuje se u okviru programa Slobodna Zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna Zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih stavova, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA