≫ 

Prvi dokumentarac Želimira Žilnika na Jutjubu: Evo kako se omladina nekad veselila po kafanama

Film je prikazan 1967. na Martovskom festivalu

  • 0
Želimir Žilnik, režiser Želimir Žilnik / Printskrin: YouTube/kanal9tvns

Uzbudljiv program prvih filmova sa kojima su pojedini od naših kultnih reditelja započinjali karijeru, Filmski centar Srbije na svom Jutjub kanalu nastavlja dokumentarcem Želimira Žilnika - "Žurnal o omladini na selu, zimi", pišu Novosti.

Film je snimljen u selima u okolini Novog Sada i prikazuje mlade ljude u njihovom slobodnom vremenu - u vinskim podrumima, na igrankama, po seoskim ulicama, u kafanama. Njegovi akteri su duhoviti i energični mladići i devojke, koji se vesele i uživaju u životu, ali bi istovremeno želeli i da budu negde drugde...

Želimir Žilnik Insert iz film "Žurnal o omladini na selu, zimi" / Printskrin: YouTube/Filmski centar Srbije / Film Center Serbia

Zanimljivo je da se već svojim prvim scenarijem i režijom, dokumentarcem "Žurnal o omladini na selu, zimi", Žilnik predstavio kao provokativni filmski autor koji je okrenut kritici, angažovanim društvenim, političkim i ekonomskim temama, a posebno sudbinama malih, običnih ljudi, čiji se glas gotovo nikada ne čuje u javnosti.

O tome kako se on danas seća svog prvog dokumentarca, Žilnik kaže:

- Kraj 1966. godine. Ohrabrim se da u novoosnovani "Neoplanta film", odnesem predlog za petnaestominutni dokumentarac. Da se snima u okolnim mestima: Bukovac, Krčedin, Irig. Znao sam nekoliko drugara, iz gimnazije i sa fakulteta. Veseli i pametni mladići. Dolazili bi ranim autobusima u grad. Viđali smo ih kako dremaju na klupama. Posle škole žure, da ne zakasne na autobuse - ističe režiser i nastavlja:

- Ideja je bila da dokumentarac pokaže kako žive kod kuće. Producent Svetozar Udovički prihvati ideju. Postavio sam jedan uslov: neću "of" novinarski tekst, nego da se snima sinhrono, uživo. Producent se ozbiljno zamisli. Kaže mi: "Znaš li, vajni debitantu, da u Srbiji ima svega tri tonske 35 mm kamere? To su one velike i teške, "oklopljene", da bi bile nečujne. Pitanje je da li je ijedna slobodna". Ubrzo mi jave: tri dana, pred Novu godinu, budi spreman.

Želimir Žilnik Insert iz film "Žurnal o omladini na selu, zimi" / Printskrin: YouTube/Filmski centar Srbije / Film Center Serbia

Do 3. januara, prema Žilnikovim rečima, za njegov film rezervisana je ekipa iz "Filmskih novosti".

- Stiže autobus, sa tehnikom i ljudima. Snimatelj Jovan Jovanović Ciga i dva asistenta su oko Arri blimp kamere. Četvorica zadužena za reflektore i kablove, tonac i asistent, šofer. Godine 1967, "Žurnal o omladini na selu, zimi" pokazan je, uz burno odbijanje i prihvatanje, na Martovskom festivalu u Beogradu - priseća se jedan od najoriginalnijih i najbeskompromisnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih stvaralaca, autor koji je već svojim prvim igranim filmom "Rani radovi", 1969. osvojio Zlatnog medveda u Berlinu i četiri Zlatne arene u Puli.

Žilnikova novija ostvarenja, "Destinacija Serbistan", "Najlepša zemlja na svetu", osvojila su više od 30 nagrada na svetskim i domaćim festivalima, a njegov rad, samo poslednjih godina, bio je predmet niza inostranih retrospektiva održanih u Argentini, Njujorku, Ankari, Berlinu... Žilnik je angažovan i kao gostujući predavač na nekoliko inostranih filmskih škola na univerzitetima u Velikoj Britaniji, SAD i Sloveniji.

Film "Žurnal o omladini na selu, zimi" pogledajte na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA