≫ 

Zbog njih odustajemo od gledanja: Filmski klišei od kojih publika zazire

Postoje situacije koje već toliko neuverljive i izlizane da su u stanju da upropaste uživanje u inače solidnim ostvarenjima...

  • 1
Rachael Leigh Cook Rejčel Li Kuk u filmu "Ona je ta" (1999) / Printskrin: YouTube/HD Film Tributes

Sa svakom novom premijerom, filmovi nastoje gledaocima da prikažu što realističnije događaje na velikom platnu. Ipak, preveliki trud filmskih tvoraca da likovi i događaji prenesu pravu sliku dovodi do klišea koji iritiraju publiku.

Gledaoci u principu ne očekuju da svi filmovi budu preterano realistični, niti im je to želja, ali postoje određeni filmski klišei koji su već toliko neuverljivi i izlizani da su u stanju da upropaste uživanje u inače solidnim filmovima. U narednim redovima donosimo nekoliko klišea koji najviše nerviraju publiku, pišu Nezavisne.

Nerealistični porođaji

Trudnoća i porođaji su nerealistično prikazani u filmovima. Čini se da trudnice žive nesmetanim životom devet meseci i onda neposredno pred porođaj osećaju kontrakcije. U stvarnosti, međutim, trudnoća ženama znatno teže pada i porođaj traje duže od sat vremena. Upravo rođene bebe nisu čiste kao na filmu i duplo su manje.

Jason Statham Džejson Stejtam u filmu "Crank" (2006) / Printskrin: YouTube/MrVon Cham

Oporavljanje od povreda i izlazak iz kome

Nakon što su preživeli prebijanje, rane od metaka i druge teške povrede, junaci filmova nonšalantno napuštaju bolnicu i ulaze u novu borbu sa svojim neprijateljima. Posebno je nerealističan kliše kada se likovi naprasno bude iz kome i nakon kraće pauze su u stanju da rade iste stvari kao zdrave osobe. U realnosti buđenje iz kome zahteva dugotrajni oporavak, koji može da potraje nekoliko meseci.

Korišćenje računara

Svako ko redovno koristi računar svestan je koliko to neuverljivo izgleda u filmovima. Likovi uglavnom pritiskaju nasumične tastere na tastaturi, dok je upotreba miša praktično nepostojeća. Interfejs softvera izgleda kao da ga je dizajnirao trogodišnjak, kompjuteri ispuštaju zvukove na svaki klik, a filmski hakeri su u stanju da uđu u bilo koji sistem na svetu za manje od 30 sekundi.

Neverovatne transformacije likova

Devojka na početku filma izgleda zapušteno, nosi dotrajalu odeću i ne ponaša se ženstveno ili joj nedostaje samopouzdanja. Do kraja filma, međutim, ona postaje boginja za kojom se svi okreću i najsamouverenija osoba u svom okruženju. Taj kliše publika je videla mnogo puta u brojnim ostvarenjima iz Holivuda i često se po komentarima apeluje na režisere da prestanu da koriste ovu tematiku.

Tom Cruise Tom Kruz u filmu "Poslednji samuraj" (2003) / Printskrin: YouTube/Shayan Abeed

Savršeni zubi likova iz davne prošlosti

Čak i danas mnogi ljudi ne vode računa o svojim zubima ili im oni iz genetskih razloga ne izgledaju dobro. U ranijim periodima loši zubi su bili normalna pojava za sve ljude. Iz tog razloga publici je posebno iritantno kada vidi likove sa besprekornim zubima u filmovima čija radnja se dešava u antičkoj eri ili možda pre samo 150 godina, kada adekvatna nega zuba još nije bila toliko rasprostranjena.

Mačevanje 

Tvorci filmova žele da njihova ostvarenja izgledaju spektakularno, zbog čega scene mačevanja često izgledaju kao ples koji je zabavno gledati. U stvarnosti borba mačevima za život ne izgleda tako spektakularno i graciozno, te je jedini cilj ovog poduhvata neutralisanje neprijatelja i spasavanje vlastitog života.

Video: Radonjić o nastavku Južnog vetra: Ne mogu da zamislim da Baća čuva decu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar

    15. maj 2020 | 17:10

    primetio sam da u ogromnoj vecini filmova, cak i u vrhunskim, u scenama poput ulaska glavnog glumca u restoran, kafe... pesma koja je na repertoaru u tom objektu (ne filmska), pocinje upravo u tom trenutku?! negde i po vise puta. ispada da gde god ode covek, muzika tada krece. iako nema preterano veze sa temom u pitanju je "izvestacenost" o kome tekst govori...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA