≫ 

Rečnik mafijaške porodice Soprano: Konačno znamo šta je gabagul

Ni 20 godina kasnije serija "Sopranovi" nije izgubila na svojoj vrednosti

  • 1
Sopranovi "Sopranovi" / Foto: HBO

Znate li šta je "gabagul" ili šta znači uzvik "Madone"? Obožavatelji serije dobili su pojašnjenje nesvakidašnjih izraza kojima se služila najslavnija italoamerička porodica, i to u obliku video-rečnika, koji je HBO objavio 12. maja.

Prošle godine serija "Sopranovi" ("The Sopranos") je proslavila 20 godina od emitovanja prve epizode, a sudeći po mišljenju kritike i publike radi se o jednom od najboljih televizijskih projekata svih vremena.

Kada je Dejvid Čejs kreirao projekat "Sopranovi" zasigurno nije mogao ni pretpostaviti da će nakon Tonija Soprana postati poželjno da glavni likovi u televizijskim serijama budu ambivalentni i da će simpatije publike pleniti upravo preko svojih slabosti i suprotstavljenih emocija, piše Klix.ba.

Serija "Sopranovi" na HBO je stigla nakon zapažene zatvorske drame "Oz", a emitovana je paralelno s još jednom revolucionarnom serijom "Seks i grad", koja je ženama davala pravo na loš izbor i grešku. Negativci i ljudi koji greše nikada pre njih nisu bili tako neodoljivi u televizijskim serijama, i nikada njihovi karakteri nisu bili tako slojeviti kao na HBO-u.

Nakon pokretanja hit serije, američki pretplatnički TV kanal će proizvesti "Dva metra pod zemljom" ("Six Feet Under"), a zatim i kontroverzni projekat "Žica" ("The Wire").

Toni Soprano je imao masu psihičkih problema, pokušavajući da izbalansira porodični život i poslovne "obaveze" u mafijaškoj organizaciji u Njudžerzija. Surova svakodnevica zasnovana na iznuđivanju i likvidacijama "poslovnih" neistomišljenika, kao i stres oko komplikovanog odrastanja njegove dece, Tonija su doveli do anksioznih napada, a naposletku odvukli u depresiju.

Serija je svojom estetikom podsećala na "Kuma" i igrala je na kartu neodoljivog šarma američkih Italijana. Na njihovom meniju su bile pice, pasta, lazanje i "gabagul", rezana hladna svinjetina, a u neverici bi se nebesa dozivala izrazom "oh, Madone", što je skraćeno od reči Madonna (Bogorodica), uglavnom kada bi se dogodilo nešto neugodno i iznenađujuće. Porodica Soprano je koristila i reč koja korene vuče iz italijanskog jezika - "stugots", a koja je označavala muške genitalije. To je ujedno bilo ime Tonijevog broda.

Objavivši "The Sopranos Dictionary“, HBO je obradovao obožavatelje serije, podsetivši nas na sate koje su proveli u društvu mafijaške porodice, mnogo pre nego li su u njihove domove stigli stiaming servisi. Saznali su i da su mačke "zmije s krznom", a "goomah" slengovski izraz za konkubinu nekog od članova mafije.

Ubistva, iznude, sakaćenja i silovanja koja su se provlačila kroz "poslovanje" mafijaške porodice, bila su direktno suprotstavljena idiličnoj atmosferi doma u kojem se na kraju dana uživalo u italijanskim poslasticama, gde je porodica na okupu i za stolom, a religiozna uverenja vrlo bitna stvar. Toni se iz svih avantura vraćao kući, pa tako i u odličnoj uvodnoj špici serije, u kojoj vozi terenski automobil uz taktove pesme "Woke Up This Morning" benda "Alabama".

Sada već televizijski klasik gangsterskog žanra zasigurno ne bi imao takav uspjeh da glumac Džejms Gandolfini nije igrao šarmantnog Tonija Soprana. Način na koji je govorio jezikom ulice, istovremeno žvačući komade hrane ili držeći cigaru u uglu usana, njegove fraze, pogled i mimika oduševljavali su milione gledatelja širom sveta. Gandolfinijeva prerana smrt nastupila je u Rimu 2013. godine, kada je pedesetogodišnjeg glumca zadesio srčani udar.

Danas, 20 godina nakon što je istorija televizije zauvek promenjena nabolje, serija "Sopranovi" nije izgubila na svojoj vrednosti i za sve one koji su je nekim čudom propustili – nije kasno za gledanje!

Video: Duhovi mafijaša ne miruju! Da li je ovo snimak duha jedne Kaponeovih žrtava?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    25. maj 2020 | 14:22

    NAJBOLJA SERIJA SVIH VREMENA. NARAVNO GANDOLFINI JE PRAVI I JEDINI GLUMAC KOJI JE MOGAO DA OVAKO ODGLUMI TONIJA SOPRANA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA