Najveći državnik ili omraženi vladar? Počelo snimanje serije "Kralj" o Aleksandru Karađorđeviću

Prva klapa pala je juče

  • 3
Serija Kralj Foto: Goran Đukanović/Promo

Snimanje serije i filma “Kralj” u režiji Zdravka Šotre, a po romanu Vuka Draškovića, počelo je juče u Belom dvoru u Beogradu.

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, radi se u United Media originalnoj produkciji, a reč je o filmskoj biografiji kralja Aleksandra I Karađorđevića, ekranizaciji romana “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića.

Zbog vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, prva klapa je odložena za više od dva meseca. Čim je ono ukinuto, i čim su Filmski centar Srbije, producenti i Institut za javno zdravlje “Batut” usaglasili mere i preporuke za bezbedno snimanje u uslovima povišenog rizika od zaraze, stvoreni su svi preduslovi da snimanje počne.

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra pomno je pratio današnje snimanje i nije krio da je radostan što su počeli sa radom. Kako kaže, na mere zaštite su se svi navikli i ekipi ne pada teško što su sa maskama i vizirima.

O samoj seriji i Aleksandru Karađorđeviću kaže da je potrebno je ljudima dati informacije o jednom čoveku i događajima o kojima se slabo zna.

- Svi imaju mišljenje ali imaju malo znanja i informacija. To je važan deo naše istorije. Mislim da će ova serija i film bar donekle povratiti neku sliku o njemu. Ono što je Vuk dao za ovaj projekat nije nikakva glorifikacija Aleksandra, on je prikazan kao čovek sa svim svojim slabostima i vrlinama koje je imao - dodaje Šotra.

Serija Kralj Serija "Kralj" / Foto: Goran Đukanović/Promo

I autor romana po kojem je pisana serija prisustvovao je početku snimanja.

- Scenario se najvernije što može drži knjige. Aleksandar je, po mom uverenju, najveći državnik i vojskovođa u istoriji srpskog naroda, a istovremeno najomrznutiji i najoklevetaniji. Njega danas razapinju na stub srama, anatemišu ga zato što je stvorio Jugoslaviju. Po njima, koji su razbili Jugoslaviju devedestih, trebalo je da stvara Veliku Srbiju - kaže Drašković.

Serija Kralj Vuk Drašković / Foto: Goran Đukanović/Promo

Dodaje da se nada da će ova serija razbiti predrasude koje postoje o kralju Aleksandru.

- Nije to lako. Od 1945. godine vršena je lobotomija nad narodom i Aleksandar je zatravan brdima lažnih kleveta, pripisivano mu je ono što on nikada nije bio.

Serija Kralj Snimanje serije "Kralj" / Foto: Goran Đukanović/Promo

Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. Sem njih, oko 130 glumaca učestvovaće u ovom velikom projektu. Deo glumačke ekipe i Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Tanasije Uzunović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Jelica Sretenović

Serija će se snimati na lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj a emitovaće se na televiziji NOVA S.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    29. maj 2020 | 09:38

    I zbog njega i njegove politike i dan danas ispastamo.

  • Vjekoslav

    29. maj 2020 | 19:29

    Pobednička dinastija

  • LA[K]I

    29. maj 2020 | 19:43

    Nadam se da ce serija biti uspesna. Kralj Aleksandar je bio veliki drzavnik i vojskovodja. Nazalost, neki nisu razumeli njegove ideje koje su gledale u buducnost, u boljitak za decu i unuke. Mi (svi) ovde znamo samo za proslost i nje se drzimo, dok nam deca nam zive po Evropi i svetu. Svaka cast i Zdravku Sotri. Covek u godinama, a jos radi. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA