≫ 

Deda mu je pričao o surovom i tužnom običaju sa juga Srbije: Tako je snimio svoj najbolji film

Supruga moćnog generala Koraća htela je da ga spreči da snimi "Legendu o lapotu", ali Paskaljević je ipak uspeo

  • 8
Legenda o lapotu

"Legenda o lapotu" / Printskrin: Youtube/Serbicon

Još jedan značajan kratki film Gorana Paskaljevića naći će se u ponudi FCS-ovog Jutjub kanala. U pitanju je "Legenda o lapotu", diplomski film iz 1972. godine.

Paskaljević je još u detinjstvu, tokom poseta babi i dedi u Nišu, slušao priču o lapotu, narodnom običaju na jugu Srbije. Predanje kaže da su u vremenima gladi, pre dvesta i više godina, stari ljudi koji više nisu u stanju da privređuju odvođeni u planine i tamo ostavljani da umru.

Goran Paskaljević

Goran Paskaljević / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Kasnije, kada je Paskaljević bio pri kraju studija, saznao je da se takav običaj pominje i u nekim drugim zemljama, Švedskoj, Nemačkoj, Japanu... Tada je odlučio da lapot izabere kao temu za svoj dipolomski film.

Nastanak „Legende o lapotu“ nije prošao bez teškoća.

- Urednica Drugog programa TV Beograd, Zora Korać, omogućila je svima nama koji smo završili filmsku akademiju i već smo radili kod nje u dokumentarnom programu, da napravimo svoje diplomske filmove - kaže Paskaljević.

- Nažalost, moj scenario je odbila, ali se on veoma dopao novopostavljenom uredniku dramskog programa Filipu Davidu. On me je podržao uprkos glavnoj urednici, inače supruzi moćnog generala Koraća. Tako je nastao film "Legenda o lapotu", koji je imao premijeru na Martovskom festivalu. Dobio sam srebrnu medalju grada Beograda, moju prvu filmsku nagradu.

Legenda o lapotu

"Legenda o lapotu" / Foto: Imdb/Zastava film

- Deset godina kasnije japanski film "Balada o Narajami", sa sličnom, slobodno mogu da kažem istovetnom temom, osvojio je Zlatnu palmu u Kanu. Neki filmski kritičari su se tada setili mog filma, ali neki drugi i da je u Japanu još 1958. godine snimljen film na istu temu. To samo potvrđuje koliko su večne i inspirativne filmske priče zasnovane na tradicionalnim predanjima.

Kao i svaki film trajne vrednosti, tako i „Legenda o lapotu“ poseduje univerzalnu temu. Paskaljević se osvrnuo na snimanje filma, ali je napravio i sponu između svog diplomskog filma i trenutka u kome se trenutno nalazimo.

- Radio sam film u dugim kadrovima, sa naturščicima, minimalistički skoro bez ikakve rasvete, što je kasnije postala moda, na primer u čuvenim iranskim filmovima, 70-ih i 80-ih godina. Usuđujem se da kažem, bez lažne skromnosti, da je "Legenda o lapotu" film po mnogim elementima ispred svog vremena.

- Ponekada mi se čini da je to moj najbolji film. Povodom prikazivanja "Legende o lapotu" posle skoro pedeset godina, ovih dana razmišljam o nama starijima, koji smo u kontinuiranom karantinu sa izgovorom da će nas tako sačuvati od koronavirusa. Čini mi se interesantna tema za neki moj sledeći film, pod uslovom da preživimo ovaj kolektivni lapot... - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    29. maj 2020 | 19:52

    Ja poštujem stare ljude nikako im nebi nedaj bože naudio ko što su nepismeni preci radili, da zna čovek šta ga čeka pištolj bi uzeo sa tavana i postrojio pola familije.

  • M

    29. maj 2020 | 19:54

    Ja bi voleo da neko napravi vakcinu protiv starenja i da živimo ko u 5 elementu da letimo.

  • Marko

    29. maj 2020 | 19:50

    Realno se čovek plaši😂 ne boj se nema više toga lapota danas i kad bi neko pokušao to da uradi upao bi mu SAJ u kuću i vezao ga golog i na glavačke bi ga priveli na sud!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA