≫ 

Jedna "glupa haljinica" je ušla u istoriju filma i rasturila brak Merilin Monro

Ikonična scena snimljena je u filmu "Sedam godina vernosti" Bilija Vajldera, pre 65 godina

  • 3
Merilin Monro

Čuvena scena iz filma "Sedam godina vernosti" / Foto: Profimedia/20thCentFox/Courtesy Everett Collection

Jedne noći na Menhetnu 1954. godine jedna krem-bela haljina ušla je u filmsku istoriju kada ju je uhvatio povetarac. Taj nezaboravni momenat, ovekovečen u komediji "Sedam godina vernosti" (The Seven Year Itch), ipak je zaista posebnim učinila žena koja je nsoila haljinu.

U filmu Bilija Vajldera Merilin Monro igra naivnu manekenku koja drži svoj donji veš u frižideru i umače čips u šampanjac. Jedno leto, provedeno u flertovanju sa susedom, dovodi do čuvene scene kada par šeta 52. ulicom, a Monro zastaje ispod ventilacije podzemne železnice kako bi se rashladila na vazuhu koji iz nje izlazi kada tuda prođe voz.

- Zar nije predivno - pit ona svojim Beti Bup glasom dok haljina vijori.

Vilijam Travila, koji je bio glavni kostimograf za 20th Century Fox, rekao je da nije mnogo razmišljao o haljini koja je postala njegova najslavnija kreacija. Zvao ju je "glupa haljinica". Travila je radio na osam filmova sa Monro, uklljučujući i "Muškarci više vole plavuše" i "Kako se udati za milionera". Glumica je volela njegovu odeću.

- Bili, dragi, oblači me zauvek. Volim te - napisala mu je jednom.

Haljinu joj je napravio od posebne veštačke svile, tkanine koja se dovoljno ljuljala dok se Merilin kretala, ali i bila taman laka da prihvati povetarac. Dubokog dekoltea, sa gornjim delom koji se spaja oko vrata, plisiranom suknjom i tankim kaišom po sredini bila je "kul i čista u prljavom, prljavom gradu", kako ju je opisao Travila. Bila je istovremeno anđeoska i drska, suđena da postane slavna, iako to možda niko u tom trenu nije shvatao.

Merilin je 15. septembra 1954. godine stala ispod ventilacije, dok je ekipa filma držala ventilator ispod njenih štikli. Nedaleko odatle obezbeđenje je kontrolisalo hiljade fanova i novinara koji su želeli da vide zvezdu.

- Rusi su mogli da izvrše invaziju nad Menhetnom, a to niko ne bi registrovao - rekao je njen publicista Roj Kraft kasnije.

Fox je doduše proširio vest da će ona biti tu, računajući na bespaltnu reklamu, te okupljanje nije bilo tako spontano kako se na prvi pogled čini.

Vajlder je scenu snimao 14 puta, a čak kasnije ponovo u studiju u Kaliforniji, dok je publika vikala "više, više", misleći na to koliko treba da se podigne njena haljina.

Merilin Monro

Merilin i Džo / Foto: Wikimedia/Macfadden Publications/New York, publisher of Radio-TV Mirror

Publika je bila oduševljena, ali Džo DiMađio, koji je tada bio oženjen najlepšom ženom sveta, nije bio preterano srećan. Vajlder je kasnije opisao da bi "smrt prešla preko DiMađiovog lica" svaki put kada bi se haljina podigla. Odjurio je sa snimanja u obližnji Sent Ridžis hotel. Biografi kažu da je ta noć bila jedna od mnogih koje su proveli svađajući se. Tri nedelje kasnije Merilin je objavila da se rastaje od muža.

Film "Sedam godina vernosti" objavljen je u maju 1965. godine, a ikonična scena i ova haljina postale su simbol same Monro. Bezbroj puta otada je imitirana u modnim editorijalima, korišćena da se prodaju kola, gazirani sokovi, čak i kreme za depilaciju. Merilin su podražavale Britni Spirs i Niki Minaž, Lindsi Loen i Madona, a dobila je i svoju barbiku.

A što se tiče originalne haljine, Travila ju je čuvao sve do svoje smrti 1990. godine kada ju je glumica Debi Rejnolds kupila za 200 dolara. Rejnolds u 2011. godine morala proda svoju kolekciju holivudskih memorabilija, uključujući. Plisirana haljina je na aukciji dostigla cenu od čak 4.6 miliona dolara.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA