≫ 

U pripremi film o dr Lazi: Preko lika ovog heroja biće otkrivena cela priča o ratu u BiH

Sami Srbi u Srbiji vrlo su malo znali o svemu tome, dok čovjek nije, nažalost, preminuo. Tek su onda tada počeli saznavati i otvorila se cijela priča o doktoru Laziću

  • 3
Mural, dr Miodrag Lazić, Pale Dr Miodrag Lazić / Foto: Facebook/Dnevnik ratnog hirurga

Poznati srpski režiser Dragan Elčić rekao je Srni da privodi kraju pisanje scenarija za njegov dugometražni film o legendarnom doktoru Miodragu Laziću sa radnim naslovom “Srce na dlanu” koji bi, kada bude snimljen, trebalo da ugleda svetlost dana iduće godine, 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

- Preko lika doktora Lazića i njegovog životopisa ispričana je cijela priča o ratu u BiH i svim onim stvarima šta je rat donio i odnio. Sarajevo je početak i kraj filma, tu je počelo i tu je i završilo, egzodusom sarajevskih Srba, pa tako će i film biti koncipiran. A, srž te priče je doktor Lazić - rekao je Elčić u intervjuu.

Dr Miodrag Lazić Doktor Miodrag Lazić / Printskrin: Youtube/NiskaTelevizija

On je napomenuo da je scenario u nastanku, te da se čekaju konkursi Filmskog centra Srbije, kao i Republike Srpske.

- Scenario se privodi kraju. Nadam da ću ga završiti do kraja juna. Onda slijedi očekivanje mogućnosti da se taj scenario, odnosno film realizuje. Možda nećemo čekati Godoa - rekao je Elčić.

Elčić, koji piše scenario, naveo je da je mnogo istraživao, pošto je i sam svedok tog vremena rata 90-ih u BiH, a lečio se i bio prijatelj doktoru Laziću.

- Već tri godine sam u toj priči. Skupljao sam informacije koje mi je doktor Lazić sam dao, nevezano za knjigu Dnevnik ratnog hirurga, koja je okosnica scenarija - istakao je Elčić.

On je napomenuo da knjiga “Dnevnik ratnog hirurga”, koju je još tokom rata izdala Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, predstavlja neku vrstu polazne osnove priče za film, ali ima još mnogo prikupljene građe koja se odnosi na taj ratni period.

film, snimanje, kamera Snimanje bi trebalo da počne ove godine, ako se stvore uslovi / Foto: Pexels/Kyle Loftus

Elčić je rekao da će njegovo filmsko delo biti dugometražni igrani film, sa nekih šest epizoda, koliki je preliminarni dogovor.

On je dodao da na scenariju kao koscenarista radi i Željko Pržulj, pisac iz Republike Srpske, a supervizor u toj celoj priči, kada je reč o scenariju, jeste profesor Milovan Vitezović.

Elčić je napomenuo da su i Srbija i Republika Srpska zainteresovane da pomognu u realizaciji filma, a onda će se videti ko će ga producirati.

On je rekao da se trudi da u ceo projekat ne uđe niko ko bi imao neke komercijalne razloge, te dodao da ne bi voleo da iko zarađuje na ovom projektu, da dobije negativnu konotaciju i prozivke, jer je u pitanju duša i najvažnije je da se napravi priča koja je svetskog karaktera, oko jedne sudbine i jednog neverovatnog uzvišenog čina koji je doktor Lazić podario svima.

- Da se predstavimo svijetu ko smo i šta smo na jedan drugačiji način u odnosu na sve dosadašnje priče koje su bile. Ne bih volio da se u ovome pojavi bilo ko ko bi imao neki interes i koji bi nešto profitirao iz te priče - dodao je Elčić.

Sarajevo, panorama grada Sarajevo / Foto: Milena Đorđević

Elčić je rekao da je iz Srne, koja je prva štampala knjigu “Dnevnik ratnog hirurga” doktora Lazića sve i krenulo.

- Da nije bilo Srne i te prve inicijalne priče vezano za izdavanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga", ne bi se ništa ni znalo. Sami Srbi u Srbiji vrlo su malo znali o svemu tome, dok čovjek nije nažalost preminuo. Tek su onda tada počeli saznavati i otvorila se cijela priča o doktoru Laziću - istakao je Elčić.

On nije hteo još da govori o glumačkoj raspodjeli uloga, jer još nije kontaktirao eventualne glumce, dok ne bude siguran da su sredstva obezbeđena za snimanje filma, ali je dodao da će 90 do 95 odsto glumaca biti iz Republike Srpske zbog jezika i mentaliteta i drugih stvari, dok će doktora Lazića glumiti glumac iz Srbije.

Scene bi, dodao je on, u najvećem broju slučajeva bile snimane u Istočnom Sarajevu, u bolnici Кasindo, koja bi bila baza, a ratne scene bi morale da se snimaju u Srbiji, uz pomoć “Zastava filma”, jer podrazumevaju upotrebu ratne tehnike.

NIS LAZIC POCAST Dr Miodrag Lazić preminuo je u aprilu od korone / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolć

- Najveći dio snimanja, što se tiče bolnice i drugih aktivnosti, izvodio bi se u Republici Srpskoj, osim tih ratnih dejstava i ratnih akcija. U Istočnom Sarajevu bi se snimao egzodus sarajevskih Srba, to je scena koja je nevjerovatna i biblijska, i moralo bi se projektovati da se snima zimi, kada se egzodus i dešavao - rekao je Elčić.

Elčić je naveo da je sinopsis već predao “nadležnim ljudima”, koji smatraju da tako nešto nije nikada snimano na ovim prostorima.

- Ostaje samo pitanje sredstava. Upravo se raspisuju konkursi i u Srpskoj i Srbiji. To su sredstva koja bi dala inpute i pomogla. Nadamo se da će se to realizovati. To je jedna vrsta duga i amaneta prema doktoru Laziću koji je to zaslužio - rekao je Elčić.

Napominjući da će u filmu biti i scena egzodusa sarajevskih Srba, Elčić je rekao da mu je želja da se film snimi u peridou jesen-zima, a da svetlost dana ugleda iduće godina, na 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba, koji su dali sve što su mogli dati zarad Republike Srpske.

- Ovo je tragikomedija, ima toliko komičnih situacija da je to nevjerovatno, to je jedna naša duša koja je napravljena na jedan drugačiji način - rekao je Elčić.

(Telegraf.rs/SRNA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    3. jun 2020 | 10:08

    Svaka čast .

  • MM93

    3. jun 2020 | 10:32

    Odlično, vrhunski, svaka čast, ali opet će neko zaraditi od filma, nego od karata i svakog dinara i konvertibilne marke određeni postotak da ide porodici dr. Lazića

  • Зос

    3. jun 2020 | 10:33

    Само напријед....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA