"Hteli su da Džoi siluje Rejčel": Knjiga otkriva nepoznatu stranu voljene TV serije

I zaista, "Prijatelji" se u novije vreme često susreću s optužbama za rasizam pošto su svi glavni likovi bili bele puti, a čak ih pojedini optužuju i za homofobiju

  • 2
prijatelji Met Leblank (Džoi) i Dženifer Aniston (Rejčel) / Printskrin: Youtube/Favorite videos

"Prijatelji" su verovatno najpopularniji sitkom svih vremena, a iako je zadnja epizoda emitovana pre punih 16 godina, obožavatelji i dalje s pažnjom prate svaku novost u vezi sa pričom ili događajima sa snimanja. Zbog toga je knjiga "Prijatelji - Ona o seriji Friends", autorke Kelsi Miler, apsolutni sveti gral svih fanova popularne serije, piše Index.

Knjiga istražuje zašto je serija postala popularna i daje odgovor na još važnije pitanje - zašto je još uvek popularna (prema podacima američkog CableTV.com, "Prijatelji" su bili najgledanija serija u SAD-u u toku korona virus karantina). Autorka na 180 stranica prati nastanak serije, donosi uvid u zbivanja ispred kamera, brojne anegdote iza njih, analizira zašto su "Prijatelji" povremeno bili i problematični, te koje su sve kulturološke trendove pokrenuli i inspirisali.

Prijatelji Printsrkin: YT/NBC

Tako se, na primer, u knjizi može saznati da skandali sa seksualnim uznemiravanjem u Holivudu nisu zaobišli ni seriju. Jedna od pomoćnica piscima scenarija, Amani Lajl, s optužbama na račun autora serije otišla je i na sud, gde je, na kraju, izgubila.

- Neprestano sam bila izložena piscima i producentima i njihovim izjavama i komentarima koji nisu imali nikakve veze s televizijskom serijom "Prijatelji", koji su bili uvredljivi jer su bili rasistički, seksistički i perverzni - tvrdila je Lajl.

- Često bi joj, kada bi se prisećali privatnih priča o svojim seksualnim životima, rekli da to ne uključi u beleške. Dakle, činilo se da negde postoji granica između kreativnog procesa i tzv. razgovora iz svlačionice. Lajl je tvrdila da je jedan od pisaca često fantazirao o epizodi u kojoj bi se Džoi prikrao Rejčel dok se tušira, a potom je silovao - stoji u knjizi. Lajl je nakon četiri meseca dobila otkaz, tvrdili su da ne radi dobro.

- Lajl nije verovala da je problem u brzini njenog kucanja na tastaturi. Mislila je da to ima više veze s činjenicom da je ona žena crne puti koja radi na seriji za koju je bilo poznato da joj nedostaje raznolikosti – i da se usudila to da istakne. U toku svog rada, svedočila je Lajl, protestovala je protiv upornog nedostatka raznolikosti u "Prijateljima" više od jednom. Nagovarala je Čejsa i Malinsa da angažovaju crne glumce (ili barem statiste) i predlagala priče koje su uključivale crne likove. Predlaganje i kritika nisu bili u opisu njenog posla asistenta – ali nisu ni njihove uvrede. Verovala je da je Čejs, Malins i Rajh jednostavno ne žele u blizini. Lajl je smesta podnela žalbu Odeljenju za zapošljavanje i stambena pitanja, navodeći da je dobila otkaz za odmazdu i na temelju polne i rasne diskriminacije, te da je tokom vremena koje je radila na "Prijateljima" bila izložena rasnom i seksualnom zlostavljanju - navodi se u knjizi.

prijatelji uvodna špica Foto: Printskrin/Youtube/edisonlsm

I zaista, "Prijatelji" se u novije vreme često susreće s optužbama za rasizam pošto su svi glavni likovi bili bele puti, a čak ih pojedini optužuju i za homofobiju.

- Kerol i Suzan. Pojedini te likove smatraju dokazom da su "Prijatelji" bezosećajni i uvredljivi u načinu na koji se odnose prema gej osobama. Zaista, cela priča o Rosu u prvoj sezoni je jedna velika, duga šala o lezbijkama. Povremeno šale uopšte i nema – neko jednostavno upotrebi termin poput "ljubavnica lezbijka" i publika se nasmeje. U kasnijim sezonama te žene blede u pozadini, a potom i potpuno nestaju, penzionisane poput stare šale koja više ne pali - stoji u knjizi.

- Ali brojnim drugim gledaocima Kerol  i Suzan predstavljaju dokaz upravo suprotnog. One su spasile čast "Prijatelja" – jedini su stvarni element različitosti u seriji. - Svidele su mi se Kerol i Suzan - rekla mi je novinarka Sara Bošamp koja se bavi pop kulturom.

Friends, Prijatelji serija Foto: Profimedia/Everett

- Iskreno, bile su među najrazumnijim likovima u seriji. Pre svega, bile su onde. Prave lezbijke, u udarnom terminu, na televiziji. S obzirom na to da je odrastala kao gej klinka, Bošamp nisu posebno smetale sve primedbe usmerene na njihovu seksualnu orijentaciju. Bile su očekivane. U to vreme, ako bi se gej lik pojavio na ekranu, seksualna orijentacija je bila njegova glavna karakteristika, ako ne i jedina. Bošamp je bila uzbuđena što vidi te žene  kako žive svoje živote i odgajaju dete – a znala je da ih gledaju i desetine miliona drugih. Dana 18. januara 1996. čak su videli kako stupaju u brak - piše autorka i tako naglašava koliko je taj deo serije zapravo bio progresivan za doba u kojem je serija počinjala. Ipak, mnogi im i danas zameraju što se Suzan i Kerol u seriji nikad nisu ni poljubile.

- Producenti su bili zabrinuti da bi poljubac ipak mogao biti previše za njihovu publiku. Umesto toga, ceremoniju naglašava Fibi (opsjednuta duhom Rouz), koja pogleda mlade i viče:

- E sada sam sve videla!

- Danas je očigledno da su pisci osmislili celu priču oko Fibi samo kako bi mogli da upotrebe ovu rečenicu. To je maleni trik koji im je omogućio da izbegnu potencijalno polarizirajući lezbijski poljubac, te da umesto njega ponude šalu o lezbijkama kojom će se dodvoriti publici - piše autorka.

Friends, Prijatelji serija Foto: Profimedia/Everett

Knjiga se bavi i honorarima glumaca.

Tako saznajemo da je u toku prve sezone ekipa dobijala jednake iznose po epizodi (navodno 22.500 dolara). Ali, nakon izvesnog vremena njihove su plate počele značajno da se razlikuju, pri čemu su pojedine ostale relativno niske, dok su ostale narasle na 40.000 dolara i više.

- Nikada nisu otkrili tačne brojke, ali Lisa i Met su kasnije izjavili da su bili najslabije plaćeni. A hit par serije, Dejvid i Dženifer, bili su najbolje plaćeni u toku druge sezone. Međutim, 2017. Koks je takođe priznala da je imala "povlaštćene uslove" u svom ugovoru, što je značilo da niko nije mogao biti plaćen bolje od nje - navodi autorka knjige.

Ali, 2000. godine ekipa je zajednički odlučila da traži povećanje plaća po epizodi. Navodno su tražili milion dolara po epizodi, plus veći postotak u dobiti. Dobili su ponudu od 700.000 dolar, a pa onda od 750.000 dolara na koju su na kraju i pristali.

Knjiga otkriva i da je ulogu Čendlera zamalo odigrao glumac Kreg Bierko kojeg je Peri zapravo i pripremao za audicije. Međutim, oduvek su znali da je Peri zapravo taj koji je idealan za taj lik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    9. jun 2020 | 18:58

    A Čarli zena crne puti za kojom su poludili i Džoi Ros ?

  • Mihajlo

    10. jun 2020 | 09:38

    Koliko samo ima filmova gde su svi glumci crnci pa se niko ne buni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA