≫ 

Vređali su je zbog fizičkog izgleda: Džudi Garland nije smela da takne hranu na stolu

Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila razvodom. U prvom braku je ostala trudna, ali u strahu kako će to uticati na njenu karijeru, MGM i njena majka su je prisilili na pobačaj...

  • 0
Džudi Garland Džudi Garland / Foto: Wikimedia/CBS Television Network

Glumicu i pevačicu Džudi Garland, koja bi danas slavila rođendan, pamtićemo kao nezaboravnu Doroti Gejl iz klasika "Čarobnjak iz Oza" (1939). Njena uloga je među najkultnijim u Holivudu, a film i lik vole sve generacije. Ali, iza fasade veselja, muzike i osmeha zapravo je skrivena istorija tuge i maltretiranja, koje je uništilo život nekada perspektivne glumice. Sa samo 13 godina Garland se oprobala na audiciji pred moćnim producentima Luisom B. Majerom iz studija MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), piše Express.

Garland, pravim imenom Franses Etel Gam, očarala je svojim jakim i svilenkastim glasom. Međutim, Majer, kao i svi ostali, nisu bili zadovoljni izgledom pretpubertetlije. Svoj je prvi film Garland snimala 1936. godine, navršivši 14. Film se zvao Pigskin Parade. Do tada je sa sestrama, Doroti Virdžinijom i Meri Džejn Gam, nastupala po vodviljima, posebno u Čikagu.

Džudi Garland Sestre Gam / Foto: Wikimedia

U toku produkcije i promocije Pigskin Parade, Majer i sve njegove kolege jasno i glasno su Garland govorili da je "debela, grbava i ružna", i da izgleda kao "svinjica sa kikicama" kad se posmatra kroz okno kamere.

Stavili su je na tako žestoku dijetu da je jedva unosila nekoliko desetina kalorija dnevno. Devojčica se vrlo brzo navikla na rutinu gde se prvo izgladnjuje do granice nesvestice, pa se onda prejede, pa povraća.

Sve je to radila kako bi udovoljila nerealističnim standardima producenata. Najgore od svega jeste to što su se njenim izgledom i težinom bavili svi na setu, pa su prosleđivali poruke o tome koliko ružno ili nedovoljno vitko mlada glumica izgleda. Zvali su je, pred njome, "ružnim pačetom" industrije.

Maltene su je zlostavljali. Stavili bi hranu ispred nje, ali ona je morala da pokaže suzdržanost i da ne pojede nijedan griz. Stavili su je na niz lekova da joj ubrzaju metabolizam i drže je budnom, a preživela je i "pipkanja", udvaranja i seksualno maltretiranje koje je krenulo kad je imala samo 16.

Tako tvrdi Džerald Klark, autor njene biografije, a u svojim memoarima, na temu seksualnog zlostavljanja Garland je napisala "nemojte misliti da svi nisu pokušavali". To je trajalo godinama sve dok mlada glumica nije rekla oštro zbogom MGM-u što je Luisa Majera nagnalo na suze jer je tvrdio da je "zaljubljen u zvezdu".

Džudi Garland Foto: Wikimedia/Clarence Sinclair Bull - Metro-Goldwyn-Mayer publicity photographer

Sve su to ožiljci i traume koje su uticale i na njen privatni život. Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila razvodom. U prvom braku je ostala trudna, ali u strahu kako će to uticati na njenu karijeru, MGM i njena majka prisilili su je na pobačaj koji je ostavio teške emotivne ožiljke.

Kako je odrastala, tako su droga i različite vrste lekova, postali dio njene svakodnevice, i početak kraja. Uz to, prošla je nekoliko nervnih slomova zbog kojih je hospitalizovana, a nekoliko puta je pokušala i da se ubije.

Kad je stigao sumrak njenog života, njena ćerka opisala ju je kao "beskućnika bez dolara". Lajza Mineli (74), njeno najstarije dete, pomogla joj je s finansijama. S pravom, jer je Garland zarađivala oko 100 dolara po noći, pevajući nekoliko puta sedmično u prljavim barovima.

Džudi Garland Garland, Din Martin i Frenk Sinatra (1962) / Foto: Wikimedia/CBS Television

Njena prevremena smrt dogodila se kad se slučajno predozirala barbituratima - zavisnost koju je razvila zahvaljujući godinama provedenim u industriji. Uprkos svom tragičnom kraju, Los Angeles Times zabeležio je kako je tvrdila da je sretna samo tri meseca pre smrti jer se udala za petog muža.

- Konačno, konačno - volim i voljena sam - rekla je zvezda.

Možda joj je brak bio kratkotrajan, ali je barem, ako joj je verovati, napokon pronašla ljubav. Umrla je 1969. s 47 godina, a iza sebe je ostavila decu Lajzu Mineli (iz drugog braka), i Lornu Džoija Lafta (iz trećeg braka).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA