"Prohujalo sa vihorom" uklonjen sa HBO Max zbog prikaza ropstva

"Ovakvi rasistički prikazi su bili pogrešni tada i pogrešni su i sada, pa mislimo da bi bilo neodgovorno ovakav sadržaj prikazivati na našoj platformi", poručuju iz striming platforme

  • 3
Gone With The Wind Vivijen Li i Heti Mekdanijel u filmu "Prohujalo sa vihorom" (1939) / Printskrin: YouTube/Eddie91

Kultni film "Prohujalo sa vihorom" (Gone With the Wind) uklonjen je sa HBO Max, novog striming servisa koji je nedavno lansirala kuća Warner Bros, kao rivalsku platformu za Netflix i Disney+.

Razlog ovakvog poteza je način na koji je ropstvo prikazano u filmu. Povod uklanjanja je bio članak Džona Ridlija u LA Times-u, Oskarom nagrađenog scenariste za ostvarenje "12 godina ropstva", u kom je "Prohujalo sa vihorom" opisao kao "film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi".

- U trenutku kada svi razmišljamo koliko još možemo da učinimo u borbi protiv bigoterije i netolerancije, zamolio bih sve davaoce sadržaja da zavire u svoje biblioteke i dobronamerno se potrude da odvoje programiranje koje možda nedostaje u njegovom predstavljanju od onoga koje je javan u svojoj demonizaciji - napisao je Ridli.

- Ovakvi rasistički prikazi su bili pogrešni tada i pogrešni su i sada, pa mislimo da bi bilo neodgovorno ovakav sadržaj prikazivati na našoj platformi - odgovorili su iz HBO Max.

Iz striming servisa su dodali da će se film vratiti na platformu posle "diskusije o njegovom istorijskom kontekstu i o odricanju takvih prikaza", ali će ostati neizmenjen, "zato što bi u suprotnom bilo kao da takve predrasude nikad nisu ni postojale".

Premijerno prikazan 1939. godine, "Prohujalo sa vihorom" je osvojio 8 Oskara, i bio komercijalni hit u SAD i širom sveta. Međutim, pisci i aktivisti tamne puti žalili su se kako su robovi prikazani kao pasivni i poslušni u jeku Američkog građanskog rata.

Heti Mekdanijel je postala prva Afroamerikanka koja je dobila Oskara za sporednu žensku ulogu, tumačeći sluškinju Memi, ali joj nije bilo dozvoljeno da sedi sa ostatkom ekipe na večeri koju je organizovala Filmska akademija, što je izazvalo rasnu segregaciju koja je trajala do 1959. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LA

    10. jun 2020 | 18:25

    Ropstvo je prikazano onako kako je bilo i to je razlog VISE da se film prikazuje. Skidanjem filma sa programa, istoriju i svoju "demokratiju" ne mogu obrisati.

  • Mihailović

    10. jun 2020 | 17:35

    Tako izbacuju i filmove o zločinu nacista, ustaša ...a prave nove filmove koji su za gledanje, peru istoriju...

  • Džoni

    11. jun 2020 | 00:14

    Ameri idu Iz krajnosti U krajnost, ne znam da li je to smešno ili tužno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA