≫ 

Voren Biti, Al Paćino, Dastin Hofman i Madona: 30 godina od akcionog krimi strip filma "Dik Trejsi"

Da se podsetimo čuvenog klasika iz 1990. godine...

  • 0
Dik Trejsi Foto: Promo

Američko filmsko ostvarenje "Dik Trejsi" premijerno je prikazano širom sveta pre tačno 30 godina.

Ova akciona-komedija, iako ne sa najboljim ocenama kritičara, doživela je veliki finansijski uspeh – zarađeno je preko 162 miliona dolara, u odnosu na početni budžet od 46 miliona.

Dick Tracy Madona u filmu "Dik Trejsi" (1990) / Printskrin: YouTube/Hey, It's Mr. V

Voren Biti je režirao, producirao i glumio u ovom filmu, a pored njega se pojavljuju i Al Paćino, Madona, Dastin Hofman, Vilijam Forsajt, Glen Hedli, Pol Sorvino, Dik Van Dajk, Čarls Darning i Čarli Korsmo.

"Dik Trejsi" je zasnovan prema radnji istoimenom stripu Čestera Gulda iz 1930-ih i prati Trejsija i njegove ljubavne veze sa Bretles Mahoni i Tes Truhart, kao i konflikt sa krimi-bosom Alfonsom "Big Bojem" Kaprisom.

Rad na ostvarenju je počeo još početkom 1980-ih, ali su se scenaristi menjali, kao i režiseri – od Stivena Spilberga, Voltera Hila, Džona Landisa, Ričarda Bendžamina, pa do Bitija. Muziku je komponovao Deni Elfmen.

"Dik Trejsi" je sedam puta nominovan za Oskara, a pobedio je u tri kategorije – Najbolja originalna pesma, Najbolja šminka i Najbolja umetnička režija.

Planiran je i nastavak, ali je došlo do pravnog spora između Bitija i kuće Tribune Media Services. Sud je doneo presudu u Bitijevu korist tek 2013. godine, ali se i dalje ne zna da li će nastavak biti realizovan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA