≫ 

Stradanje Srba u austrougarskim logorima u Češkoj: "Sedam hiljada duša" premijerno na RTS 2

Film je posvećen onima koji se u Srbiju nisu vratili i koji počivaju daleko od svoje domovine

  • 0
Sedam hiljada duša Foto: Promo

Igrano-dokumentarni film o stradanju Srba u austrougarskim logorima u Češkoj, pod nazivom "Sedam hiljada duša", imaće televizijsku premijeru u nedelju, 28. juna u 16:05h na Drugom programu RTS-a.

Stradanje oko 90.000 srpskih zarobljenika u toku Prvog svetskog rata u austrougarskim logorima na području današnje Češke, od kojih se 7.000 njih nikada nije vratilo svojim kućama, tema je filma "Sedam hiljada duša" reditelja i scenariste Sanjina Mirića.

Sedam hiljada duša Foto: Promo

Ovaj igrano-dokumentarni film osvetljava jednu malo poznatu, među mnogim tragedijama Prvog svetskog rata – tragediju ratnih vojnih zarobljenika, koji, kako je naglašeno u filmu ‒ samom činjenicom zarobljavanja ne prestaju biti časni vojnici, suprotno izrečenim a najčešće neiskazanim stavovima kod pojedinih intelektualca, političara, ali i istoričara, da oni koji ne poginu za otadžbinu ili kao pobednici ne umarširaju u Beograd i Srbiju, nisu ni dostojini sećanja.

Ovim filmom se između ostalog, obasjava sudbina srpskih zarobljenika, mučenika koji su stradali u zarobljeničkim logorima na prostorima nekadašnje Austrougarske i Nemačke, u ovom slučaju Češke, živeći svoje logorske dane često isto onako teško kao i zatočenici u nemačkim ili ustaškim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata.

Produkcijski i režijski, film je urađen na veoma visokom nivou. Filmska priča zasnovana je na svedočenjima preživelih zarobljenika rasutim u raznim arhivama i dokumentima, kako samih zatočenika i arhivama njihovih zemalja ‒ učesnica u ratu, tako i u arhivama austrougarske i nemačke vojne i ratne dokumentacije iz Prvog svetskog rata. Kao svedoci se pojavljuju i potomci Čeha čije su porodice ili rođaci bili nastanjeni u blizini logora, a koji su često rizikovali pomažući logorašima među kojima je bilo i dece i staraca dovođenih iz krajeva preventivno očišćenih od stanovnika. Čitave porodice iz Srbije završile su u internaciji.

Sedam hiljada duša Foto: Promo

Dokumenti i svedoci govore i o strašnim epidemijama pegavog tifusa u logorima, zatim nestašicama hrane, batinjanima do smrti srpskih zarobljenika zbog najmanje sitnice. Posebno je osvetljena tragična sudbina bolesnika koji su u logorskim bolnicama potpisivanjem primirja, nakon povlačenja logorskih lekara i medicinskog osoblja, bili ostavljeni na milost i nemilost, bolesni i bez hrane. Grobnica u Jidrihovcima u Češkoj Republici je jedna do najvećih grobnica srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Film je posvećen onima koji se u Srbiju nisu vratili i koji počivaju daleko od svoje domovine.

Sedam hiljada duša Foto: Promo

Reditelj je Sanjin Mirić, a narator Tihomir Stanić.

Igraju: Jelena Ćirić, Lordan Zafranović, protojerej Srđan Jablanović, Vid Luković, Milorad Luković, Zuzana Hruškova, Natalie Želinska, Zdenek i Jan Rišavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA