≫ 

Bioskopi i dalje zatvoreni: Još ćemo čekati na veliko platno, a do tada nam ostaje jedna uteha

Distribucija svih novijih holivudskih ostvarenja odložena je za sredinu avgusta

  • 1
Bioskop Bioskop / Foto: Unplash / Krists Luhaers

Početak rada bioskopa u zatvorenom u Srbiji, planiran za 1. jul, odložen je do avgusta zbog pandemije korona virusa i njenih posledica na globalnu filmsku industriju.

Uprkos optimizmu i nadanjima da će bioskopi početi rad posle troipomesečne pauze, pandemija virusa Covid-19 poremetila je najavljene planove, pa se početak akcije “Povratka u bioskop” očekuje tek tokom avgusta, saopštili su Filmski centar Srbije i Kombank dvorana, koja sa gradskim vlastima u Beogradu organizuje odnedavno Drive-in bioskop na Adi Ciganliji.

Prateći globalna kretanja u filmskoj industriji, distribucija svih novijih holivudskih ostvarenja odložena je za sredinu avgusta, kada su i planirane prve svetske premijere. U skladu sa tim, a poštujući standarde uspostavljene na globalnom nivou koji se tiču pandemije, i start rada bioskopa u Srbiji može se očekivati u isto vreme, odnosno tokom avgusta.

Usled nastale situacije, filmska industrija je pretrpela velike gubitke, i time se svrstala u red jedne od najugroženijih delatnosti tokom korona krize. Imajući u vidu da je oko 5.000 ljudi zaposleno u filmskoj industriji u Srbiji, predstavnike tog sektora zabrinjava i činjenica da je trenutno veliki broj njih u riziku i bojazni za očuvanje svojih radnih mesta.

U okviru akcije “Povratak u bioskop”, prvobitno je planirano da bioskopi najpre prikazuju dve nedelje isti repertoar od dvadesetak najgledanijih filmova iz prošle, ali i tekuće godine, kao i one čije je prikazivanje prekinula pandemija sredinom marta, a potom i prve premijerne naslove.

Akciju "Povratak u bioskop", planiranu u svim gradovima Srbije, inicirale su sekcije distributera i prikazivača u Grupaciji kinematografije pri Privrednoj komori Srbije (PKS), a podržali su je Filmski centar Srbije i sama PKS.ž

Video: Kisić-Tepavčević: Do 31. maja nema bioskopa,pozorišta… Virus je i dalje prisutan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA