≫ 

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" ulazi u školski program u Hrvatskoj

Film je apsolutni pobednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, dosad je osvojio više od 15 nagrada

  • 2
Dnevnik Diane Budisavljević

"Dnevnik Diane Budisavljević" / Printskrin: Youtube/hulahop films

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević dobio je saglasnost Ministarstva obrazovanja Hrvatske za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je odobrilo i stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice "Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svetskog rata u Hrvatskoj", ocenivši je promišljenom i s jasno određenim vaspitno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji da se skrene pažnja mladih i da se oni senzibilišu na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih podstači na promišljanje i pozitivno delovanje.

Edukativni materijali vezani za film "Dnevnik Diane Budisavljević" deo su projekta "Dnevnik Diane Budisavljević - od filma do virtualnog muzeja" čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tokom višegodišnjeg istraživanja za film.

Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević / Foto: Olivera Indjic

Film je apsolutni pobednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, dosad je osvojio više od 15 nagrada.

Tu filmsku priču o ženi koja je tokom Drugog svetskog rata spasila na hiljadu srpske dece iz logora dosad je pogledalo više od 70.000 ljudi te na inicijativu nastavnika, više od 5.000 učenika u Hrvatskoj. Dostupan je na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    9. jul 2020 | 23:17

    Sve ok,ali dali ste znali da su ta "spasena"deca odvedena u hrvatske porodice gde su pokatoliceni i svremenom odvedena da budu uzorne mlade ustase .Sve je to Vatikan u saradnji sa Pavelicevim ustasama uradio.Sto manje srba......

  • Vodolijax

    10. jul 2020 | 22:09

    Sad će decu da uče da su svi Hrvati Dijana Budisavljević .....znam ih ja dobro .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA