≫ 

Vim Venders objasnio kako su pametni telefoni ubili fotografiju

"Nevolja sa iPhone fotografijama je ta što ih niko ne vidi, čak i oni koji ih stvaraju ih više ne gledaju, a svakako ih više ne izrađuju u papiru", ističe Venders

  • 0
Wim Wenders, Vim Venders Vim Venders / Foto: Guliver/Getty Images/Tristan Fewings

Pametni telefoni su nas sve učinili fotografima, ili su učinili to da niko od nas nije fotograf. Pre jednog veka, samo to što ste posedovali i znali da koristite foto-aparat važilo je za uspeh. Danas, svi nosimo kameru u svako vreme, bilo da to želimo ili ne, a za rukovanje njom nije potrebna nikakva veština, piše Open Culture.

- Verujem da je svako fotograf – za BBC kaže slavni Vim Venders, režiser filmova „Pariz, Teksas“, „Američki prijatelj“ i „Krila požude“.

- Svi pravimo milijarde fotografija, pa je ona i življa nego ikad, a, istovremeno, mrtva je više nego ikad.

Venders je ovu tvrdnju napravio na izložbi svojih polaroidnih fotografija. Polaroid je ranije predstavljao pametni telefon današnjice, ali režiser ne izvlači istu dozu inspiracije iz telefonskih fotografija, kao iz onih iz polaroida.

- Nevolja sa iPhone fotografijama je ta što ih niko ne vidi – smatra Vim i dodaje:

- Čak i oni koji ih stvaraju ih više ne gledaju, a svakako ih više ne izrađuju u papiru.

Režiser je iz prve ruke video kako je veza sa fotografijom promenjena u toku godina.

- Iz iskustva znam da, što manje imate, postajete sve kreativniji. Možda nije nužno znak kreativnosti taj što svaku fotografiju pretvarate u njenu suprotnost.

Režiser se ipak ne protivi kulturi telefona, a čak je priznao i da on pravi selfije.

- U potrazi sam za novom rečju za ovu novu aktivnost koja izgleda kao fotografija, ali to nije. Molim vas, javite mi ako smislite tu reč – poručuje Vim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA