≫ 

Srpski dokumentarac u trci za Oskara: Veliki uspeh filma "A sad se spušta veče"

Inspiracija za ovaj film bilo je detinjstvo rediteljke, a ovo je njen prvi film

  • 0
A SAD SE SPUSTA VECE

"A sad se spušta veče" / Foto: FCS promo

Dokumentarac naše rediteljke i scenaristkinje Maje Novaković "A sad se spušta veče", koji je do sada osvojio više od 40 nagrada na preko 50 svetskih festivala, ušao je u trku za Oskar 2021.

Posle priznanja na američkom festivalu dokumentarnog filma "Pun kadar" u Daramu, u Severnoj Karolini, gde je dobio nagradu žirija za najbolje kratko ostvarenje, priča naše rediteljke o životu žena u brdovitim selima između Bratunca i Srebrenice, direktno je ušla u kvalifikacije za nominaciju za Oskar.

Glavne junakinje u ovom ostvarenju igraju dve bake, Vinka i Obrenija Radić, koje žive u skladu sa prirodom. Priroda je entitet sa kojim bake "pričaju", osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad.

U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Zanimljivo je da je "A sad se spušta veče" prvi film Maje Novaković, a nastao je pod okriljem Akademskog filmskog centra (AFC).

Video: Da li znate koliko Srba je dobilo Oskara?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA