≫ 

Pre nego što je postao her-Žika, Gidra je bio srpski špageti kauboj

Šešir, revolver, čizme... Gidra je bio vrlo uverljiv i kao šerif, i kao odmetnik od zakona

  • 2
Entoni Gidra, Dragomir Bojanić Entoni Gidra / Printskrin: Youtube/Roggyo Yggoric

Naš legendarni glumac Dragomir Bojanić Gidra, najpoznatiji je javnosti po ulozi u “Žikinoj dinastiji”, ali on je tu slavu stekao mnogo ranije, kada je tokom 1960-ih, pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), glumio u desetak italijanskih vesterna i akcionih filmova.

Najpoznatiji od tih vesterna bio je “Balada o revolverašu” (1967) koji je režirao Alfio Kaltabiano, a Bojanić je za ulogu u tom filmu osvojio i jednu od najuticajnijih filmskih nagrada u Italiji, Nastri D’Argento.

Ljubitelji Divljeg zapada zavoleli su ga i u filmovima "Đango-poslednji ubica", "Tekila Džo", "Rupa u čelu"...

Entoni Gidra bio je snažan, neustrašiv, čovek čeličnog pogleda koji radije troši metke nego reči, smrt za muškarce i “smrt” za žene. Postao je savršeni heroj špageti vesterna, a kada se tome doda i njegovo maestralno rukovanje revolverom (možda je prvi vestern heroj koji svoje protivnike neutrališe pucajući iza leđa), slika o idealnom junaku je potpuna.

Krajem 60-ih i početkom 70-ih godina, špageti vestern se razvija u više pravaca - dok se, s jedne strane, Serđo Leone okreće sve skupljim i ambicioznijim filmovima, s druge strane i dalje opstaju niskobudžetne koprodukcije koje eksploatišu njegovu prvobitnu ikonografiju.

- Gidra, međutim, uvek uspeva (kao i mnogo puta u svojoj kasnijoj karijeri) da iz tanušnih i nedovoljno uverljivih projekata izvuče maksimum i da svojom harizmom i glumačkim genijem osvoji srca gledalaca - istakao je pre 10 godina Miodrag Cakić iz Jugoslovenske kinoteke, ocenjujući da gledaoci, pogotovo ljubitelji špageti vesterna - pošto jednom vide Entonija Gidru, možda više neće (ranog) Klinta Istvuda shvatati tako ozbiljno.

Dragomir Bojanić Gidra (1933-1993) započeo je filmsku karijeru 1955. godine epizodnim ulogama u filmovima “Ešalon doktora M” Ž. Mitrovića i “Šolaja” V. Nanovića, a jedno vreme glumio je i u pozorištu (član JDP-a bio je 1964. do 1966.), ali je ostao pre svega filmski i televizijski glumac.

Glavne i veće sporedne uloge u četrdesetak domaćih filmova donele su mu veliku popularnost, ali i nagrade (dobitnik je Zlatne arene u Puli za ulogu u "Svadbi", R. Šaranovića).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    4. avgust 2020 | 13:15

    Neponovljivo vreme i glumci.

  • dragan

    3. oktobar 2021 | 09:41

    Spaget vesterni su zakon,uvek ih sa zadovoljstvom pogledam,danasnji vesterni nisu ni prosli pored ovih sto su se snimali sredinom sezdesetih godina😕🤷‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA