≫ 

Vojin Ćetković kao patrijarh Dimitrije: Odežda, duga brada... Jedva ga prepoznajemo

Ćetković glumi prvog patrijarha ujedinjene Srpske pravoslavne crkve

  • 3
Vojin Ćetković Vojin Ćetković / Foto: ATA Images

Odežda, duga brada, sedi brkovi, mitra... Vojin Ćetković je u ovom izdanju privukao mnogo pažnje.

Naš poznati glumac objavio je fotografiju na Instagramu, na pragu jedne crkve, odeven kao patrijarh, što on i jeste u seriji i filmu "Kralj", koji su upravo u nastanku.

- Snimamo kod Šotre - napisao je Ćetković u opisu fotografije, o kojoj se priča.

 
 
 
View this post on Instagram
Snimamo kod ŠotreA post shared by Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic) on

U "Kralju", kako je ranije najavljeno, Ćetković glumi patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha ujedinjene Srpske pravoslavne crkve (1920-1930).

Posle završetka Prvog svetskog rata i stvoranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, sve pravoslavne eparhije su ujedinjene. Stekli su se svi uslovi da nekadašnja Pećka patrijaršija, ukinuta 1766. god. bude obnovljena. Nova državna vlast na čelu sa kraljem Petrom I dala je saglasnost, a i Vaseljenska patrijaršija je to odobrila.

Održan je potom Arhijerejski sabor u Sremskim Karlovcima, na kome je doneta odluka da se Srpska crkva uzdigne na stepen patrijaršije. Prvi srpski patrijarh obnovljene Patrijaršije bio je mitropolit Srbije Dimitrije.

Patrijarh srpski Dimitrije Patrijarh srpski Dimitrije / Foto: Glas crkve

U beogradskoj Sabornoj crkvi venčao je kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljicu Mariju 1922. godine, uz sasluženje još četiri episkopa. Kao srpski patrijarh je svečano ustoličen u Peći 28. avgusta 1924. godine.

Patrijarh Dimitrije je umro u 14 sati i 15 minuta 6. aprila 1930. u Beogradu i sahranjen u manastiru Rakovici. Njegov naslednik na patrijaršijskom tromu bio je patrijarh srpski Varnava (Rosić).

Podsetimo, nakon kraće pauze, snimanje serije "Kralj", po scenariju i režiji Zdravka Šotre, nastavljeno je sredinom jula. 

Radnja se dešava od 1918. do 1934. godine.

U glumačkoj ekipi su Ljubomir Bulajić (kralj Aleksandar Karađorđević), Tamara Aleksić (kraljica Marija, Aleksandrova supruga), Branislav Lečić (Nikola Pašić), Nikola Kojo (Ivan Meštrović), Dejan Lutkić (princ Đorđe Karađorđević), Dragoslav Ilić (kralj Petar), Tanasije Uzunović (vojvoda Mišić), Danica Maksimović (rumunska kraljica Marija, Aleksandrovu taštu) i drugi.

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, ekranizacija je romana "Aleksandar od Jugoslavije" Vuka Draškovića. Biće emitovana na kanalu Nova S.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😘

    5. avgust 2020 | 20:13

    Kako je ovaj čovek lep, muževa...

  • На ниво патријаршије

    5. avgust 2020 | 23:22

    Српска православна црква је уздигнута у доба цара Душана,једнострано и због тога је цариградска патријаршија на њега бацила анатему а он је једини владар из династије Немањића који није канонизован.

  • Igor84

    6. avgust 2020 | 21:26

    Vojin Četković je mnogo dobar glumac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA