≫ 

Vera Pešić bila je opasnija špijunka od Mata Hari: Radila za Engleze, Nemce, četnike, patizane...

A uskoro će dobiti svoj film

  • 8
Vera Pešić

Vera Pešić / Foto: Wikipedia

Domaći špijunski triler sa elementima melodrame “Vera”, inspirisan istinitom pričom o četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, trebalo bi da uskoro bude snimljen.

Scenario i režiju potpisuje Nedeljko Kovačić, za muziku će se pobrinuti Vladimir Graić, a kostime će uraditi Nevena Milovanović. Od snimljenog materijala planirana je i TV serija od 12 epizoda, a snimanje bi u skladu s razvojem aktuelne situacije s korona virusom trebalo da počne u februaru ili martu sledeće godine u Beogradu i okolini.

Vera Pešić

Vera Pešić / Foto: Wikipedia

– Film “Vera” inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić (1919-1944), koja je četvorostruka srpska špijunka iz Drugog svetskog rata, radila kako za Nemce tako i za Engleze, četnike i partizane, ali, pre svega, za svoj račun. Vera je redak primer hrabre i inteligentne, nezavisne žene koja, ideološki neopredeljena, pokušava da preživi u surovom muškom balkanskom svetu u jednom teškom vremenu. Na isti način je i film o njoj ideološki neutralan – ispričala je za Blic producent Danka Milošević, po čijoj ideji se krenulo u realizaciju ovog projekta.

“Vera” je ženski film o drami jedne zanimljive istorijske ličnosti koji će komunicirati sa savremenom publikom na moderan način. Zanimljivo je da ekranizacija priče o “srpskoj Mata Hari” nije dosad realizovana.

– Proces istraživanja materijala o Veri Pešić bio je opsežan i trajao je oko godinu dana, uz konsultovanje istorijskih arhiva, odnosno dostupnih originalnih dokumenata sačuvanih iz tog vremena, pri čemu treba istaći istraživački rad novinarke Dragane Bokan i dragocenu pomoć koju je pružio general Svetko Kovač, veliki poznavalac istorije domaćih tajnih službi. Budući da je sam istorijski lik Vere Pešić pomalo misteriozan i obavijen velom tajne, priča o filmskoj Veri biće romantizovana fikcija zasnovana na činjenicama – otkriva Danka.

Kasting za ulogu Vere, kao i za ostale protagoniste još je u toku.

– Reditelj i scenarista Nedeljko Kovačić i kasting direktor Nenad Pavlović su dosad razgovarali o velikom broju mladih, manje ili više afirmisanih glumica, i dosad se uži izbor sveo na njih desetak, od kojih će u najskorije vreme biti izabrana Vera, a zatim u skladu s njom i ostale uloge. Ono je što je za sada sigurno je da će Tihomir Stanić tumačiti lik Koste Pećanca, zvali smo rusko-srpskog glumca Petra Zekavicu iz Moskve, zatim Aleksandra Srećkovića Kuburu, Dragana Vujića Vujketa, Branislava Lečića, Bojana Dimitrijevića, zatim Elenu Prepetovu Kostić, rusku glumicu koja živi i radi u Banjaluci. Planiramo još da zovemo Nikolu Koja, Anu Sofrenović, Dragana Mićanovića i druge – priča producentkinja.

Tihomir Stanić

Tihomir Stanić / Foto: ATA images

Od FCS film “Vera” dobio je novčanu pomoć za snimanje. Danka ističe da je iznos koji su dobili, 25 odsto budžeta za film.

Vera Pešić

Foto: Sanda Mokanic

– Ostatak sredstava obezbedićemo učešćem kooproducenata iz zemlje i regiona, a plan nam je da apliciramo za podršku kod Evropskog filmskog fonda (Eurimages).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna P.

    7. avgust 2020 | 15:35

    "Radila, pre svega, za svoj racun." Slaba joj je ta racunica, po kojoj je zavrsila zivot u 25. godini. Da je bila manje alava na novac, kad vec, kako pisete, nije imala ideoloske razloge,mozda bi duze pozivela na svetu. Ovako, steta za nju, a jos vise za one iz dela naseg naroda, koje je svojim delovanjem kostala zivota.

  • nikolas

    7. avgust 2020 | 11:38

    OVA ZENA KAO DA JE IMITIRALA JOSKU FERDINANDA KOJI JE ISTO RADIO ZA AUSTROUGARSKU, NEMACKU,STALJINA I CERCILA DO KRAJA ZIVOTA!!!

  • Zmaj

    7. avgust 2020 | 12:48

    ХаџиПешићева,да,даа...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA