Znate li koji veliki svetski pesnik je autor ove čuvene sevdalinke?

"Hotel Balkan" kraj tanana šadrvana

  • 0
Hotel Balkan

Foto: Bosonoga produkcija/Promo

"Kraj tanana šadrvana gdje žubori voda živa, šetala se svakog dana sultanova kćerka mila..."

Nazvana po plemenu Azra - "Der Asra" je jedna od najlepših ljubavnih legendi na Orijentu. A ta legenda kaže da mladići iz plemena, ukoliko nemaju dozvolu ili nisu u mogućnosti da ostvare svoju ljubav prema voljenoj ženi, odlaze u pustinju ili u rat kako bi što pre umrli zaljubljeni. Oni ne žive živote bez ljubavi.

Upravo ta legenda je inspirisala jednog od najvećih svetskih pesnika, Nemca Hajnriha Hajnea. Nastala je 1845. godine, za vreme Hajneovog boravka u Parizu, a kao posledica njegove opčinjenosti Orijentom koji je u pesmama, kao mesto i srećnih i nesrećnih osećanja, imao važnu ulogu.

Godine 1923, Aleksa Šantić objavljuje zbirku prevoda "Iz Hajneove riznice" i po prvi put se pesma pojavljuje na našim prostorima pod nazivom "Kraj tanana šadrvana". Sve ostalo je legenda, baš kao što je iz jedne i nastala. Hajne verovatno nije ni slutio da će njegova pesma ostati upamćena kao jedna od najlepših sevdalinki Balkana. Pored Šantića, prevodili su je i Vladimir Nazor i Safet-beg Bašagić, a brojni muzičari i dan danas koriste njihove prevode. Zvonku Bogdanu, Hanki Paldum, Amiri Medunjanin i brojnim muzičkim imenima sada se pridružuje i Dženan Lončarević. I to, ni manje ni više, nego u izvedbi koja najavljuje telenovelu "Hotel Balkan", serijski projekat "Bosonoga produkcije" i Telekoma Srbija.

Hotel Balkan

Foto: Bosonoga produkcija/Promo

Uz stihove ove pesme započinje romansa Vida i Marije Kuruzović, jednih od glavnih protagonista serije "Hotel Balkan", a čije uloge su poverene Željku Erkiću i Tamari Milošević. Ipak, uloga glavnog muzičkog izvođača je pripala Dženanu Lončareviću poznatom, između ostalog, i po emotivnom izvođenju sevdalinki. Muzika i aranžman su završeni, a ovih dana se u studiju „Bosonoga produkcije“, nadomak Banjaluke, privode kraju pripreme za snimanje spota, čija premijera se očekuje uskoro.

- Budući da se radnja odvija paralelno – i u prošlosti i u sadašnjosti, trudili smo se da gledaocima što više približimo 'ono vrijeme nekad' i to kroz različite istorijske trenutke, velike priče i legende i, evo sada kroz jednu od naših najljepših pjesama. Vjerujemo da će različite generacije pronaći poveznicu sa svojim vremenom i sa svojom istorijom - rekao je Saša Hajduković, reditelj druge ekipe serije.

Generacijski jaz, intrige i spletke koje decenijama prate lozu Kuruzovića, vlasnike hotela „Balkan“,  gledaocima će biti dostupne već ove jeseni na Superstar TV kanalu, kada je zakazano emitovanje, ali i početak snimanja druge sezone ove telenovele, rediteljskog dua Saše Karanovića i Saše Hajdukovića.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA