5 filmova za koje možda niste znali da su zasnovani na knjigama

Da li biste se iznenadili kada bismo vam rekli da su pojedina najpoznatija kinematografska ostvarenja snimljena na osnovu književnog predloška?

  • 0
Die Hard, Brus Vilis "Umri muški" (1988) / Foto: Promo

Ako ste pasionirani ljubitelj sedme umetnosti, onda sigurno znate sve o vašim omiljenim filmovima. Da li biste se iznenadili kada bismo vam rekli da su pojedina najpoznatija kinematografska ostvarenja snimljena na osnovu književnog predloška?

Naravno, mnogi znaju da su Čarobnjak iz Oza i Ubiti pticu rugalicu bazirani na, podjednako čuvenim, romanima, piše Bookstr. Međutim, postoje filmovi za koje bi mnogi bili iznenađeni kad bi saznali da su snimljeni na osnovu, daleko manje poznatih, knjiga.

Forest Gamp

Knjiga Forest Gamp je sasvim drugačija od filma. Dok se u filmu lik Foresta Gampa koristi kao svojevrsno vozilo za putovanje kroz drugu polovinu dvadesetog veka, knjiga ide pomalo zaobilaznim putem. U knjizi, na primer, Forest kao epizodista u Holivudu snima scenu sa obnaženom Rakel Velč, stiče slavu kao rvač sa umetničkim imenom Glupan, dok za NASA-u radi kao astronaut zajedno sa majmunom Suenom; kad se njihov šatl sruši u Indijski okean on završava na ostrvu sa ljudožderima gde provodi nekoliko godina. Obično je pravilo da je knjiga bolja od filma, ali je knjiga Vinstona Gruma iz 1989. godine izuzetak (koji potvrđuje pravilo), prenosi Bookvar.

Kum

Iako se smatra jednom od najvećih filmova svih vremena, malo njih zna da je Kum baziran na knjizi Maria Puza iz 1969. godine. Pisac je čak sarađivao i na scenariju za film. O knjizi se nema mnogo toga novog reći jer je film gotovo doslovno prepričavanje njene radnje. Jedina značajna razlika je u tome što je lik Džonija Fontejna (koji je baziran na Frenku Sinatri) u knjizi imao mnogo značajniju ulogu.

Park iz doba jure

Poučna priča o čoveku koji pokušava da se igra boga, koja je dobila pozitivne kritike - kako od kritike, tako i od publike, zasnovana je na istoimenom romanu Majkla Krajtona. U knjizi priča oko genetskog inženjeringa ima mnogo više smisla (osim onog dela o stvaranju dinosaurusa). Umesto da se DNK svih dinosaurusa nađe u jednom jedinom komarcu zarobljenom u ćilibaru, koriste se stotine buba koje sisaju krv. Praznine u genomu se zamenjuju najkompatibilnijim DNK lancima poput onih koji imaju gmizavci, ptice i vodozemci, a ne samo sa žabom kao što je to urađeno u filmu.

Ajkula

Film "Ajkula" (Jaws) nije originalno delo već se zasniva na istoimenom bestseleru Pitera Benklija iz 1974. godine. Svi koji su radili na filmu, uključujući i Stivena Spilberga, usaglasili su se da su likovi u knjizi jednodimenzionalni i da se niko ne identifikuje sa njima. Toliko su loše urađeni da čitaoci navijaju da ih ajkula pojede. Od svega ovoga Spilberg je uspeo da napravi pravu dramu, akciju i avanturu od koje se krv ledi u žilama.

Umri muški

Film Umri muški, koji je lansirao Brusa Vilisa kao akcionog heroja, baziran je na knjizi Roderika Torpa Nothing Lasts Forever iz 1971. godine. Delo je nastavak romana Detektiv, koji je 1968. ekranizovan sa Frenkom Sinatrom u glavnoj ulozi. U knjizi ime glavnog junaka je Džo Liland, dok se u filmu zove Džon Meklejn. U knjizi Nemci nisu pljačkaši, već teroristi, Liland umesto supruge dolazi da poseti ćerku (koju ne uspeva da spase), a kraj romana je mračniji i depresivniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA