≫ 

Pala prva klapa za film "Hadžijino zvono" i seriju "Nečista krv": U Ripnju oživelo staro Vranje

"Hadžijino zvono" govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine

  • 3
Snimanje serije Hadži Trifunova kuća / Foto: Đorđe Bajić

Nakon višemesečnih priprema, u Ripnju podno Avale, počelo je snimanje ambicioznog filmskog projekta zasnovanog na književnom opusu Borisava Bore Stankovića - radnog naziva "Hadžijino zvono" u režiji Milutina Petrovića, a po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković.

Prva klapa za film pala je juče.

Snimanje serije Stanković, Jeremić i Matić / Foto: Đorđe Bajić

Kako prenosi Filmski centar Srbije, koji je podržao razvoj i produkciju filma, "Hadžijino zvono" govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine.

Lik Hadži-Trifuna tumači Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Nela Mihailović glumi Katu, a Teodora Dragićević je Stojna.

Istovremeno kad i film, biće snimljena i serija "Nečista krv", a prvu verziju scenarija za seriju je pre četiri decenije napisao Vojislav Nanović (1922-1983) koji je pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina.

Radio-televizija Srbije je najavila da će novu Sofku igrati mlada makedonska glumica Sara Sandeva koja radi i živi u Pragu, a ovo joj je prva uloga u Srbiji odakle vuče korene.

Snimanje serije Reditelj Milutin Petrović / Foto: Đorđe Bajić

Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić (od 4 do 10 epizode) i Katarina Mitrović (4 i 5 epizoda).

Prvih pet epizoda i film režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić.

Drugih pet epizoda režira Goran Stanković, a sa njim će sarađivati direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović.

Snimanje serije Reditelj Goran Stanković. direktor FCS-a Gordan Matić i reditelj Milutin Petrović / Foto: Đorđe Bajić

Poznati scenograf Milenko Mile Jeremić i njegov tim su za potrebe snimanja izgradili repliku devetnaestovekovnog Vranja, a u autorskoj ekipi ovog projekta nalaze se kostimografkinja Marina Medenica, maskerka Dušica Vuksanović, kompozitor Aleksa Ranđelović

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, Saša Radojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće This and That Productions i RTS, kao i uz podršku FCS i MEDIA programa.

Snimanje serije Direktor FCS-a Gordan Matić i reditelj Milutin Petrović / Foto: Đorđe Bajić

Planirano je da snimanje traje 84 dana i očekuje se da film "Hadžijino zvono" pred publiku stigne u toku 2021. godine.

Posebna zanimljivost je to što je Vojislav Nanović rođen 12. avgusta 1922. godine, tako da je njegov rođendan obeležen ovim prvim danom snimanja.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    13. avgust 2020 | 11:20

    Sami napred,zeljni smo bioskopa,filmova!

  • Ogi

    13. avgust 2020 | 13:14

    Puno srece. Jedva cekam.

  • Kalča

    13. avgust 2020 | 12:52

    Beogradski glumci da dočaraju staro Vranje 'toj ne biva'. Upropastili Sremčeva dela sad će i Borina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA