≫ 

6 filmova za koje niste ni slutili da su zasnovani na Šekspirovim delima

"Ukroćena goropad", "Bura", "Bogojavljenska noć", "Otelo"...

  • 4
Vilijam Šekspir, Viljem Šekspir Foto: Wikipedia/John Taylor

Pojedina od ponovo ispričanih dela Vilijama Šekspira veoma je lako primetiti – zbog samog naslova ili zato što su smešteni u elizabetansku epohu, piše Get Literary. S druge strane, ima i onih koji su pomalo tajnoviti kada je u pitanju inspiracija koju su koristili pri osmišljavanju radnje.

Evo 6 primera upravo takvih filmova:

1. „10 stvari koje mrzim kod tebe“ (10 Things I Hate About You)

Zasnovan na delu: „Ukroćena goropad“

Priča o zaljubljenim tinejdžerima u kojoj se uz pomoć čuvenog Barda dolazi do statusa klasika. Kameron želi da izlazi sa prelepom Bjankom, ali njoj nije dozvoljeno da ima dečka ako ga nema i njena sestra Ket. Zbog toga Kameron podmićuje novog učenika Patrika da zadivi Ket, u čemu on uspeva da bi shvatio da gaji osećanja prema njoj, a upravo tada ona saznaje da mu je plaćeno da izađe sa njom. Film je prepun tinejdžerske napetosti, sjajne muzike i u njemu je mnogo velikih zvezda koje su tada počinjale karijeru. Jedan od onih filmova koji uspevaju da probude romantiku u svakom od nas.

2. „Spasi nas od Eve“ (Deliver Us from Eva)

Takođe zasnovan na delu: „Ukroćena goropad“

Tako je, još jedna adaptacija „Ukroćene goropadi“ samo ovog puta u svetu odraslih. Eva je perfekcionista i brine o mlađim sestrama. To znači da je posebno kritična prema njihovim muževima i zato oni unajmljuju Reja da je osvoji i skloni od njih kako bi živeli u miru. U originalnom delu, radnja je jednostavna dok ovde imamo i kidnapovanje, lažiranje smrti, pa čak i otkriće na sahrani koje liči na sapunicu. Sve je smešteno na početak novog milenijuma, a glavne junake tumače Gabrijel J i El El Kul Džej među kojima postoji prava hemija, prenosi Laguna.

3. „Ona je najbolja“ (She’s the Man)

Zasnovan na delu: „Bogojavljenska noć“

Ovo je jedno od manje poznatih Šekspirovih dela, pa iako vam savetujemo da pročitate original, osnovnu priču možete shvatiti i iz filma „Ona je najbolja“. Vajola, koju glumi Amanda Bajns, oblači se u muškarca (po imenu Sebastijan) kako bi se priključila prestižnom fudbalskom timu svog internata. Uskoro se zaljubljuje u svog cimera i saigrača Djuka kome se dopada Olivija. A Oliviju ipak mnogo više zanima Sebastijan. Od svega toga nastaje romantičan zaplet i ona mešavina komedije i ljubavne priče za koju je Šekspir bio pravi ekspert.

4. „Moj privatni Ajdaho“ (My Own Private Idaho)

Zasnovan na delima: „Henri IV“ i „Henri V“

Da pređemo na indi scenu – 1991. godina i film „Moj privatni Ajdaho“ Gasa Van Santa sa Riverom Finiksom i Kijanuom Rivsom u glavnim ulogama. Deo filma zasnovan je na Šekspirovim delima o životu vladara koji će kasnije biti poznat kao kralj Henri V, a to se posebno odnosi na Skota, junaka koga u filmu tumači Kijanu. Skot je buntovni i bezbrižni mladić koji se druži sa decom sa ulice, ali će na kraju naslediti bogatstvo svoga oca. Razvoj i promena Skotovog lika je odraz onoga što se dogodilo Henriju V i na kraju dovodi i do trijumfa i tragedije za sve učesnike u priči.

5. „Zabranjena planeta“ (Forbidden Planet)

Zasnovan na delu: „Bura“

Jedan stari, ali dobar – sigurno ste ga pogledali ako ste ljubitelj naučne fantastike. Mnogi ipak ne znaju da je ova priča o neustrašivim astronautima koji pronalaze misterioznu planetu zapravo iznova ispričana „Bura“ Vilijama Šekspira. Tako je, Bard je otišao dalje od bilo kog barda pre njega. Grupa astronauta, predvođena mladom Lesli Nilsen, dospeva na Altair IV gde upoznaje doktora Morbiusa i njegovu kćer Altairu. Iako se kraj dosta razlikuje od „Bure“, svi elementi dobrog šekspirovskog dela su prisutni u „Zabranjenoj planeti“ – ljubav, drama i malo magije... ovaj, nauke.

6. „O“ (O)

Zasnovan na delu: „Otelo“

U slučaju da niste primetili, Džulija Stajls je glumila u dve adaptacije Šekspira – u filmu „10 stvari koje mrzim kod tebe“ i ovom, iznova ispričanom „Otelu“, košarkaškoj drami koja se odvija u srednjoj školi. Odin, glavna zvezda tima, trn je u oku svog saigrača Hjuga, trenerovog sina, koji kuje zaveru protiv njega. A kao i u delu po kom je nastao film, Hjugo uspeva da ubedi Odina da ga devojka Desi vara. Film „O“ se završava tragično poput „Otela“, a pravo otkriće je Džoš Hartnet u oživljavanju zlobnog i pokvarenog lika koji je pandan Jagu. Spremite mnogo maramica za ovu dramu, a obavezno potražite i primerak originalnog dela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA