≫ 

Marina Abramović za američki "Variety": Domovinu ne možete odvojiti od sebe. Ta veza je u mom DNK

Čuveni magazin je posvetio posebnu pažnju ovom projektu, pa je juče na svom sajtu objavio razgovor sa rediteljem i umetnicom

  • 10
Marina Abramović predavanje

Foto: Bojana Janjić/MSUB

Čuveni američki magazin "Variety" najavio je svetsku premijeru filma reditelja Borisa Miljkovića, "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca", na Sarajevo film festivalu (SFF), koji će biti održan onlajn od 14. do 22. avgusta.

"Variety" je posvetio posebnu pažnju ovom projektu, pa je juče na svom sajtu objavio razgovor sa rediteljem i umetnicom.

Film prati poslednje odredište retrospektivne izložbe "Čistač", Beograd, i ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa. Govoreći o svom radu, ona je kazala da je fundamentalni deo svakog umetničkog dela njeno poreklo i zemlja Srbija.

- Ne možete odvojiti svoju zemlju od sebe. Gde god živeli, uvek sa sobom nosite tu istoriju i tradiciju iza sebe. Ne moram da imam direktnu konekciju sa svojom zemljom, ali ona se prepoznaje u mojim radovima, ta konekcija je u mom DNK - kazala je Abramović za "Variety" i dodala da je dolaskom u Beograd ona svoj dug prema svojoj zemlji ispunila.

Miljkovićevo ostvarenje biće prikazano u okviru programa SFF-a Summer Screen koji prikazuje filmove bazirane na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi.

Krajem ove godine predviđeno je i premijerno prikazivanje za publiku u Srbiji.

Kako autor objašnjava, intimna priča o ukupnom životu umetnice "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" opisuje dileme koje su je okupirale u mladosti koju je provela u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

- Abramovićeva mi je dala da koristim mnogo sačuvanog materijala iz njene duge karijere, poput performansa ''Umetnik je prisutan'' i samo mi je rekla da radim šta mislim da treba - izjavio je Miljković za "Variety".

Marina Abramović predavanje

Foto: Bojana Janjić/MSUB

U filmu je snimljen i njen rad s mladim umetnicima koji su vežbali za reperformanse njenih radova.

- Poznato je da je ona odulučila da nema decu zarad svoje umetnosti, ali gledajući kako ona radi sa mladim studentima, osetio sam jaku povezanost među njima. Oni su se ponašali kao da im je mama i to je bilo posebno iskustvo - kazao je Miljković.

Marina Abramović predavanje

Foto: Bojana Janjić/MSUB

Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa LLC Abramovic.

Direktor fotografije je Andreja Leko, montaža Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka Petar Antonović.

Projekat je podržan od strane Filmskog centra Srbije i Radio-televizije Srbije.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi Sad

    13. avgust 2020 | 15:28

    Bolje je da nas ne spominješ. Nemamo sa tobom ništa zajedničko. Mi smo ponosan, pravoslavni, Hristoljubivi narod, a ti si deo onog najgoreg mogućeg američkog, satanističkog establišmenta. Zato nas ne spominji, a svoje crvene cipelice ponesi sa sobom.

  • Igi

    13. avgust 2020 | 15:18

    Pad kabale,ceo film na YT!

  • Tina

    13. avgust 2020 | 23:35

    Ko nju smatra umetnikom, taj nije normalan. Stakla je neku slavu jer je prodala dusu djavolu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA