≫ 

Očaravajuća priča iza neprocenjive dijamantske ogrlice u novom filmu "Smrt na Nilu"

Privatni život Agate Kristi takođe je bio protkan misterijom koja je uključivala dijamant...

  • 0
Agata Kristi, Agatha Christie, pisac, spisateljica Agata Kristi / Foto: Guliver/Hulton Archive/Getty Images

Agata Kristi nije mogla da odoli magiji prelepih dragulja, koji se i pojavljuju u mnogim njenim pričama. Obično je belgijski detektiv, Herkul Poaro, taj koji uspe da povrati nestale neprocenjivosti na kraju romana.

Agatin privatni život takođe je bio protkan misterijom koja je uključivala dijamant. Godine 2010, broš iz 19. veka i prsten sa tri dijamanta, koje je nasledila od svoje majke i za koje se smatralo da su izgubljeni, pronađeni su u zaključanom sefu, ubačenom u prtljag, koji je prodat jednom od autorkinih obožavalaca za svega 100 funti, 2006. godine, piše Harper's Baazar.

Vlasnik nije znao šta se unutra krije sve dok, nekoliko godina kasnije, nije otvorio sef gvozdenom polugom. Predmeti su prodati za 50.000 funti na aukciji 2014. godine.

Posle ovakve priče, logično je da će se jedan dijamant naći u predstojećem filmu "Smrt na Nilu" Keneta Brane, baziranom na istoimenom Agatinom romanu iz 1937. godine. Radnja je smeštena na glamuroznom egipatskom brodu punom misterioznih likova na odmoru, uključujući i Poaroa. Kad se desi ubistvo, Herkulove sive ćelije su pozvane u pomoć.

Gal Gadot u filmu tumači bogatašicu Linet Ridžvej Dojl. U jednom kadru, vidimo je kako se spušta niz stepenice u društvu verenika, koga tumači Armi Hamer. Pored dragulja u vidu minđuša i narukvice, ona nosi i skupocenu ogrlicu, sa priveskom u žutoj boji, nalik peru kanarinca.

Šljašteća žuta suza je zapravo replika jednog od najvećih i najposebnijih dijamanata na svetu - "Tifanijev" dijamant od 128 karata, koji je otkriven u Južnoj Africi 1877. godine. Originalno je imao 287 karata, ali nakon što ga je vlasnik "Tifanija", Čarls Luis Tifani, kupio 1878, poslao ga je za Pariz, gde glavni gemolog nadgledao njegovo preoblikovanje u formu kakvu vidimo danas.

Gal Gadot, Smrt na Nilu Gal Gadot u predstojećem filmu "Smrt na Nilu" / Printskrin: YouTube/Movie Coverage

Dijamant je postao eksponat na izložbama sa kraja 19. i početka 20. veka u različitim zemljama. Tako je u kompaniji stekao status "kralja dijamanata".

Od pronalaska, u javnosti je bio nošen samo tri puta - na grudima Meri Vajthaus (1957), Odri Hepbern u promotivnim fotografijama za "Doručak kod Tifanija" (1961), a onda i Lejdi Gage na prošlogodišnjoj dodeli Oskara - prvi put na crvenom tepihu.

Lejdi Gaga, dodela Oskara, dijamant Lejdi Gaga sa dijamantskom ogrlicom na dodeli Oskara 2019. godine / Foto: Profimedia/ddp USA

Iako je za potrebe filma urađen duplikat dijamanta, to ne umanjuje činjenicu da predstavnici kuće "Tifani" postupaju dobro što ponekad dopuštaju da njihov nakit ugleda svetlost dana, a ne da se nalazi skriven od očiju javnosti, zaključan u sefu. Prema rečima jednog od čelnika, ovaj primerak je od neprocenjive vrednosti i kao takav odslikava najviše standarde virtuoznosti i zanata.

Premijera filma "Smrt na Nilu" je zakazana za 23. oktobar 2020. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA