≫ 

Sećanja na veliku umetnicu i dalje žive u njenom rodnom gradu: Čačak ne zaboravlja Sonju Savić

Od 2019. godine, manifestacija „Sonjin septembar’’ je dobila svoju formu

  • 0
Sonja Savić

Sonja Savić / Plakat: Rina

Od 2011. godine, kada je Umetnička galerija „Nadežda Petrović’’ iz Čačka preuzela brigu o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić, svakog septembra održavala se manifestacija „Sonjin septembar’’, u mesecu rođenja i smrti umetnice.

Galerija otkrivajući novo polje delovanja, manifestacija je najpre imala neformalni karakter, sa sadržajima koji su bili drugačiji iz godine u godinu. Tražili su najbolji način da Sonjinu zaostavštinu neprocenjive vrednosti reafirmišu i otkriju je novim generacijama umetnika i teoretičara i tako ih podstaknu na nova sagledavanja, ne samo Sonjinog rada, već pre svega na redefinisanje pristupa umetnosti i umetničkom stvaranju, piše RINA. 

Sonja Savić

Sonja Savić / Plakat: Rina

U međuvremenu, kreirana je multimedijalna izložba „Sonja Savić: devojka iz grada’’ koja je najpre postavljena u izložbenom prostoru „Galerija Risim’’ 2013. godine i do sada je gostovala u 10-tak gradova u regionu (Novi Sad, Inđija, Pančevo, Bajina Bašta, Кragujevac, Niš, Sarajevo...); 2015. godine u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka rekonstruisana je i otvorena je nova postavka Spomen sobe u njenoj porodičnoj kući i tom prilikom održana neformalan skup-okrugli sto koji je imao za cilj da definiše programsku koncepciju budućeg Multimedijalnog centra „Sonja Savić’’ (učesnici: Radoslav Zelenović, Miša Radivojević, Stevan Vuković, Miša Milošević...), više okruglih stolova, predavanja, projekcija, gostovanja na festivalima...2018. godine, na desetogodišnjicu Sonjine smrti, novu postavku izložbe postavili su u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, uz sedmodnevnu retrospektivu njenih filmova (saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom), na 66. Pula film festivalu 2019, postavkom izložbe obeležili smo 35 godina Sonjine Zlatne arene za „Šećernu vodicu’’.

Posle nekoliko godina eksperimenta i traženja, Akademski filmski centar pri Domu kulture Studentski grad i Festival ALTERNATIVE se izdvojio kao najbolji partner, institucija i festival koji promovišu i afirmišu upravo ono što Galerija smatramo ključnim kada je odnos prema Sonjinoj zaostavštini u pitanju. Od 2017. godine, na pomenutom festivalu dodeljuje se specijalna nagrada „Sonja Savić’’ i to ’’...filmu koji ponire u subverzivnu stvarnost s one strane običnog, mirnog života...’’(cit. Miloš Radivojević).

Pored liste značajnih ostvarenja festivala koju utvrđuje žiri kao jedinu nagradu festivala, novoustanovljena nagrada „Sonja Savić’’ podrazumeva autorsku prezentaciju u Galeriji i rezidencijalni boravak nagrađenog autora u Čačku. Prva dobitnica nagrade, britanska rediteljka Ayo Akingbade iz tehničkih i ličnih razloga nije realizovala svoju nagradu. Sledeće, 2018. godine, nagradu je dobila austrijska autorka Iris Blauenštajner za svoj film "Druge slike".

- Od 2019. godine, manifestacija „Sonjin septembar’’ je dobila svoju formu, predstavljeno je stvaralaštvo nagrađene autorke izložbom radova, projekcijom filmova uz gostovanje autorke, kao i rezidencijalnim boravkom u Čačku i Beogradu koji je autorka iskoristila za produkciju dela svog dugogodišnjeg rada „Staircase Light’’ koji nastaje na različitim evropskim lokacijama. Takođe, tekst u katalogu je delo mladog autora Borisava Matića, kao realizacija našeg cilja da afirmišemo teorijsku misao kod mladih autora. Za ovaj septembar koji upravo teče, bio je planiran program posvećen mladoj autorki iz Belgije, Evi van Tongeren (dobitnici nagrade „Sonja Savić’’ za 2019. godinu), koji je, nažalost, morao da bude odložen za sledeću godinu usled otežanih uslova prouzrokovanih pandemijom Кovid-19. Već sledećeg septembra, 2021. godine, u Čačku naći će se dobitnici nagrade „Sonja Savić’’ i iz 2019. i iz 2020. godine i da će se sledeće godine imati dupli program sa dva autora i natako nadoknaditi ovu tešku godinu za sve nas - saopštili su iz Galerije.

Sonja Savić

Printskrin: Youtube

Cilj Galerije je da podstakne praksu - produkciju umetničkih dela, kao i teorijskog razmatranja i promišljanja procesa u umetnosti i kulturi, nastaviće se u punom obimu nakon normalizacije epidemiološke situacije i kod nas i u svetu.

U toku je, tehnički i produkciono vrlo zahtevna postavka jubilarnog, 30. Memorijala Nadežde Petrović, ove godine sasvim sigurno najveće i najznačajnije manifestacije iz oblasti vizuelnih umetnosti u regionu Jugoistočne Evrope. Sasvim sigurno, veliki zadatak za kolektiv Galerije u vreme globalne krize i nadamo se uspešne realizacije 30. Memorijala pomoći da unapredimo i manifestacije kao što je „Sonjin septembar’’, da nastave da podstiču hrabrost eksperimenta i beskompromisni umetnički angažman novih autora, upravo one vrednosti koje umetničku zaostavštinu Sonje Savić čine izuzetno značajnom i univerzalno prepoznatljivom.

Grad Čačak će svoju obavezu da dostojno obeleži kolektivno sećanje na ovu veliku umetnicu ispuniti na način na koji nadležni organi odluče i to je proces koji ima širi značaj, a shodno tome i svoj tok. Ne ulazeći u taj proces, Galerija nastavlja da radi na formiranju Multimedijalnog centra „Sonja Savić’’ koji će, nadamo se, u bliskoj budućnosti biti mesto susreta umetnika, profesionalaca i publike posvećene alternativnoj i angažovanoj umetnosti i kulturi i značajna tačka na kulturnoj mapi regiona i Evrope.

Video: Nedeljka, ti sad nećeš skijati, a ja ne želim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA