Futuristički pandan porodici Kremenko: Sećate li se Džetsonovih, prve animirane ABC serije u boji?

Meet George Jetson...

  • 0
The Jetsons, Džetsonovi, porodica Džetson "Džetsonovi" / Foto: Guliver/Warner Bros./Courtesy of Getty Images

"Džetsonovi" (The Jetsons) je bio američki animirani sitkom, koji je producirala slavna kuća Hanna-Barbera, koja stoji iza voljenih TV serija Tom i Džeri, Kremenkovi, Medved Jogi, Šašave trke, Skubi Du, Štrumpfovi i drugih.

"Džetsonovi" je bila prva animirana serija u boji TV mreže ABC, a premijerno je prikazana na današnji dan 1962. godine.

Dok porodica Kremenko živi u komičnom svetu kamenog doba, Džetsonovi žive u komičnom svetu budućnosti, sa robotima, vanzemaljcima, hologramima i zabavnim tehničkim otkrićima.

Porodicu Džetson čine roditelji Džordž Džejn, deca Džudi i Elroj, pas Astro i robot-dadilja Rozi. Oni žive u gradu Orbit u godini 2062. Serija je bila revolucionarna, prikazujući leteća kola, pokretne trake, "pametne" kuće, satove, robote koji pričaju, video pozive... većina čega je i stvorena u 21. veku.

"Džetsonovi" su emitovani od 1962. do 1963, a potom su "oživljeni" od 1985. do 1987. Čak je napravljen i animirani film 1990.

Ovom prilikom prenosimo i nekoliko zanimljivih činjenica o upečatljivom sitkomu uz koji su odrasle mnoge generacije...

"Džetsonovi" su imali hit uvodnu špicu

Uz prvi stih: Meet George Jetson, mnoga deca i odrasli bi odmah znali koja animirana serija se trenutno emituje na televiziji. Numera je bila na 9. mestu na Bilbordovoj listi, a čak se puštala i na radio-stanicama.

Serija je bila otkazana zbog "nedostatka boje"

Godine 1962. manje od 3% Amerikanaca je imalo televiziju u boji. "Džetsonovi" i jesu bili emitovani u boji, u tome postavši pionir na mreži ABC, koja je pristup boji jedino mogla da obezbedi tržištima u Njujorku, Čikagu, Detroitu, San Francisku i Los Anđelesu. Drugi nisu bili te sreće. Živopisni svet Džetsonovih izgleda mnogo sterilnije u crno-belom.

Pokretna šetališta su postojala i pre "Džetsonovih"

Alfred Spir je patentirao pokretna šetališta 1871. godine, ali su javnosti uživo predstavljena tek 1958. na aerodromima.

"Džetsonovi" su predvidili izum kreveta za samopotamnivanje

U seriji postoje, ali u realnom svetu kreveti za potamnjivanje nisu postojali sve do 1978. kad je Fridrih Volf shvatio koliko tamnija koža lepo izgleda, pa je osnovao industriju za potamnjivanje.

Igrani film "Džetsonovi" je i dalje u planu (možda)...

Od 2001. postoji scenario za "Džetsonove", koji su prihvatali, prepravljali i ostavljali razni scenaristi i režiseri. Nakon Adama Šankmana ("Lak za kosu") i Roberta Rodrigeza ("Grad greha", "Od sumraka do svitanja"), producenti su 2015. najavili da će igrani film zapravo biti animirani, a da će scenario uraditi Met Liberman ("Porodica Adams", "Skub!").

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA