≫ 

Vladimir Palikuća predao kandidaturu za generalnog direktora RTS-a

Želja mu je da RTS bude kao BBC

  • 22
Vladimir Palikuća Vladimir Palikuća / Foto: Promo

Dugogodišnji novinar i poznato TV lice Radio televizije Srbije, Vladimir Palikuća, predao je kandidaturu na konkursu za izbor generalnog direktora Javnog medijskog servisa Srbije.

Rođen je u Beogradu gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta. Novinarsku i televizijsku karijeru u RTS-u započeo je 1985. godine u redakciji Vesti. U isto vreme radio je i kao spiker u Drugom i Trećem dnevniku, a vodio je i emisiju Teleturing koja se emitovala na RTS.

Od 1991. do 2003. godine bio je voditelj i urednik jutarnjeg programa, te emisija Beogradski program i Nedeljno popodne, kao i emisiju iz pravosuđa iz programa Aktuelnosti.

Palikuća je bio i na rukovodećoj poziciji - kreativni direktor - u kompaniji Picture Producer d.o.o. u periodu od 2005-2020.

Proglašen je za "novinara godine", a povelju mu je uručio tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

U predlogu programa rada i upravljanja RTS-om, Palikuća je kao najvažniji cilj istakao približavanje programa RTS-a građanima kako bi programi te televizije zaista postali servis svih građana. U tom smislu on je istakao da će dodatno razraditi programsku šemu RTS-a što će biti jedan od prioriteta u njegovom radu.

Palikuća je, takođe, istakao da će posebnu pažnju usmeriti na formiranje sekretarijata RTS-a za pisma gledalaca, pitanja i odgovore, primedbe i sugestije sa ciljem da neposrednom komunikacijom sa građanima RTS dostigne standarde koje je na tom planu postavio britanski BBC.

Posebnu pažnju u svom programu Palikuća je posvetio razvoju kulture javnog dijaloga i povećanju nivoa interesovanja građana za politiku zbog čega će biti povećan broj analitičkih i debatnih emisija o društvenim problemima, posebno onih u kojima učestvuje publika.

Kandidat za generalnog direktora RTS-a najavio je i da će raditi na preciznom definisanju profesionalnih standarda kojih će novinari Javnog servisa ubuduće morati da se pridržavaju. Kao oblasti od posebnog značaja Palikuća je naveo i rad na razvoju muzičke produkcije sa orkestrima i horovima, te produkcije gramofonskih ploča PGP. Važno mesto u budućem razvoju RTS Palikuća vidi i u podršci programima Radio Beograda, kao i afirmaciji drugog kanala RTS-a.

Smatrajući da Javni medijski servis uvek mora biti u službi građana, kandidat za direktora je najavio da će predložiti formiranje savetodavnog odbora čiji će članovi biti predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti i kulturnih sekcija sa umetničkih fakulteta.

U okviru predloga mera za racionalizaciju poslovanja Javnog servisa i unapređenje njegove organizacione strukture, Palikuća je naveo predlog od 11 mera koje ima nameru da sprovede ukoliko bude dobio poverenje Upravnog odbora.

Vladimir Palikuća je oženjen i ima sina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza Spale

    24. septembar 2020 | 21:31

    Profesionalnim, predanim radom i iskustvom u oblasti novinarstva i na drugim poslovima vezanim za televiziju, Vlada Palikuća je postavio visoke standarde i dokazao da je prava osoba za funkciju generalnog direktora Javnog medijskog servisa Srbije. Srećno!

  • Katarina

    24. septembar 2020 | 20:12

    Izuzetan covek,profesionalac u svom poslu. Samo napred!

  • Prof. Cerić

    24. septembar 2020 | 14:55

    Vladimir Palikuća je izuzetan novinar, rodjeni Beogradjanin, poliglota, veliki čovek, prijatelj nad prijateljima. Veliki profesionalac, najbolji od najboljih, autoritet medju svim novinarima na RTS-u. Precizan, pedantan, čovek koji je ceo svoj život posvetio RTS-u. Prema kolegama je strog, ali pravedan - greške ne oprašta. Iskreno se nadam da će biti izabran za generalnog direktora RTS-a i vratiti poverenje svih gradjana Srbije u tu medijsku kuću.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA