≫ 

Goran Paskaljević je večeras trebalo da primi nagradu u Leskovcu: Ubrzo je stigla vest o smrti

Novi film spremao je u Srbiji

  • 0
Goran Paskaljević

Goran Paskaljević / Foto: Stevan Tomasevic

Srpski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je u Parizu u 74. godini, saznaje Telegraf.rs.

Paskaljević je bio ovogodišnji laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Nagrada je trebalo da mu bude uručena večeras, na otvaranju 13Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE.

Ipak, on nije došao u Srbiju, a samo nekoliko sati po otvaranju Festivala stigla je vest da je preminuo u Francuskoj. Njegovo ostvarenje „Uprkos magli” prikazano je van konkurencije na onlajn platformi.

Sineasta koji će ostati upamćen po filmovima u kojima su glas dobijali mali ljudi, ljudske sudbine sa margine, strahovao je upravo za tog običnog čoveka ove godine, nakon epidemije, ali i ekonomske krize koja se prognozira.

- Ne znam šta će biti kada se virus primiri... U skoro otrežnjenje na globalnom nivou, sumnjam... Bojim se, zapravo, biće svet još više sebičan, pogotovo oni bogati. U ekonomskoj krizi i depresiji koja sledi, totalitarizam će prevladati, ultradesne snage će dobiti krila. Voleo bih da grešim! - rekao je Paskaljević za Blic.

Planirao je da u Srbiji počne i rad na svom novom filmu "Mačiji krik" ove godine, ali je te planove zasad odložila pandemija. Film je trebalo da se bavi o nespremnosti ljudi u Srbiji da prihvataju razlike.

- Kod nas dosta vladaju predrasude i isključivost koja mi stvarno ide na živce - rekao je ranije za Ekspres.

Njegov poslednji film bila je italijanska drama "Uprkos magli", koja je na ovogodišnjem Festu imala ovdašnju premijeru.

- Setio sam se jedne rane pripovetke Filipa Davida. Razmišljao sam da to može da se pretvori u priču o deci migrantima koja lutaju Evropom. Ima ih deset hiljada, od toga pet hiljada njih bez roditeljskog staranja luta drumovima Italije. Poslao sam sinopsis i odmah su me pozvali da dođem u Rim, našli su producenta. Naravno, u međuvremenu sam napisao jednostavan scenarioi preselio se privremeno u Italiju. Volim jednostavne priče - govorio je on.

Osim u Srbiji, snimao je u Americi, Indiji, Meksiku, Italiji...

Video: Tužan dan za srpsku kinematografiju: Umro Goran Paskaljević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA