≫ 

Pula ga nije htela, kritičari su ga omalovažili: Ovako je Paskaljević govorio o "Varljivom letu"

- Film je te godine (1984) kada je nastao odbijen da bude prikazan u konkurenciji Pulskog festivala - pričao je svojevremeno slavni sprski reditelj o svom filmu

  • 1

Goran Paskaljević: Foto: ATA Images

Legendarni reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini u Parizu. Tokom svog života imao je bogatu karijeru, pri čemu je režirao brojne nezaboravne filmove.

Jedan od njih bio je i "Varljivo leto '68" iz 1984. godine. Goran je svojevremeno u intervjuu za "Blic" govorio o svom čuvenom filmu, pri čemu je do tada otkrio neke detalje koje nisu bili poznati javnosti.

Na pitanje kakva su njegova sećanja kada je snimao "Varljivo leto", Goran je svojevremeno odgovorio sledeće;

- Bio je to dosta težak period u mom životu. Poželeo sam da se odmorim od turobne svakodnevice i kada sam pročitao prvu verziju scenarija Gordana Mihića, učinilo mi se da bi mi rad na ovom filmu, koji je u osnovi bio savremena komedija, pomogao da se vratim optimističkom raspoloženju. Predložio sam Mihiću da filmsku priču prebacimo u 1968. godinu, ubacio priču o Čehinjama, maturskom ispitu sa temom marksizma... i tako je to postao jedan od mojih najličnijih filmova do tada. Naziv filma sam delimično "ukrao" od mog prijatelja Jiržija Mencla, s tim što moram da napomenem da njegov film “Rozmarni leto” (kod nas preveden “Hirovito leto”, prim. aut.) nema nikakve veze sa prelomnom ‘68. godinom - rekao je tada Paskaljević i nastavio:

- Današnji gledaoci ne treba da ispuste iz vida da sam krajem šezdesetih studirao u Pragu pod uticajem sjajnih crnih komedija ćeškog novog talasa i bio prisutan kada su sovjetski tenkovi ušli u Čehoslovačku da je oslobode od "opasnog" viška građanskih sloboda. Zapadni svet se te godine oslobodio malograđanskog društvenog koncepta, dok je koncept tadašnjeg čehoslovačkog lidera Aleksandra Dupčeka o "socijalizmu sa ljudskim likom" grubo pregažen, i morao je da pričeka do pada Berlinskog zida, još dvadeset godina. Nažalost, mi u Jugoslaviji tada nismo uhvatili korak sa svetom, a i sećanje nas danas sve više napušta... - naveo je on.

Na pitanje da li je verovao da će "Varljivo leto" steći status kultnog filma, Paskaljević je izjavio sledeće:

- Nisam ni u najlepšim snovima. Film je te godine (1984) kada je nastao odbijen da bude prikazan u konkurenciji Pulskog festivala, čak nije bio uvršten ni u prateći program filmova koji se prikazuju izvan konkurencije u pulskoj Areni sa obrazloženjem mojih kolega iz tadašnjeg pulskog žirija da film nije komunikativan. Većina domaćih kritičara ga je omalovažila. Podrška je stigla od moje filmske ekipe i divnog glumačkog ansambla koji me je pratio na premijerama filma u raznim našim gradovima. Publika ga je odmah prihvatila, a Vera Čukić, naša poznata glumica i supruga Gordana Mihića, tada je izjavila da će nas dvojicu pamtiti još najmanje pedeset godina po ovom filmu. Ostatak priče znate. Izlišno je, a i nemoguće, rečima iskazati koliko mi nedostaju neki od glumaca iz “Varljivog leta ‘68” koji, na veliku žalost, više nisu među nama, pre svih Bata Stojković i Mija Aleksić, s kojima sam imao ogromnu čast i zadovoljstvo da radim u više filmova - rekao je svojevremeno Goran Paskaljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA