Paskaljević je tiho, ali snažno tkao svoju filmsku poetiku: Srpska kultura siromašnija za veliko ime

Srpski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini

  • 0
Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je večeras saučešće povodom smrti proslavljenog režisera i scenariste Gorana Paskaljevića, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

- Srpska kultura ostala je večeras siromašnija za još jedno veliko ime. Povodom potresne vesti o smrti Gorana Paskaljevića, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta - naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Istakao je da je Paskaljević obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom.

- Paskaljević je tananim senzibilitetom, tiho, ali snažno i ubedljivo tkao svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac - naveo je ministar.

Dodao je da je srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju, a mane humorom i suptilnom ironijom.

- Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini - navodi se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.

Zelenović: Otišao je jedan od najboljih reditelja ex-YU

 

Otišao je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja u poslednjih 30 godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije, izjavio je za Tanjug Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, povodom smrti Gorana Paskaljevića.

Goran Paskaljević

Goran Paskaljević / Foto: Stevan Tomasevic

Zelenović napominje da je Paskaljević bio dete Kinoteke i da to nikada nije krio.

- Na njega su presudan uticaj imali filmovi koje je u doba stasavanja pogledao upravo u Jugoslovenskoj kinoteci. Studirao je u Pragu i postao deo autora iz nekadašnje Jugoslavije koji su u istoriji naše kinematografije poznati kao pripadnici Praške škole - kazao je Zelenović.

Podestio je da je Paskaljević snimio oko tridesetak dokumentarnihm Tv i igranih filmova.

- To nisu bili spektakli, već intimistički filmovi čiji su junaci bili obični ljudi i njihovi problemi. Svako od nas je mogao da bude junak Paskaljevićevih filmova i on je svoje junake branio... Branio je njihovo pravo na bolji život bez obzira da li su oni bili čuvari plaže ili štićenici staračkog doma - kazao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, Paskaljevićevi filmovi su bili prepoznatljivi svuda u svetu.

- Poznate su retrospektive njegovih ostvarenja u svetskim filmskim centrima. Veliki gubitak za našu kulturu i kinematografiju predstavlja odlazak Gorana Paskaljevića - rekao je Zelenović.

Ivan Karl: Iza Paskaljevića ostala jedna od najproduktivnijih filmografija

 

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora Festa, povodom smrti Gorana Paskaljevića za Tanjug kaže da jedan po jedan odlaze filmski stvaraoci i svaki sa sobom u nezaborav nosi i deo naših emocija.

Prema Karlovim rečima, iza Gorana Paskaljevića je ostala jedna od najproduktivnijih i najcelovitijih filmografija na ovim prostorima.

- Bio je čovek filma, racionalan u rasuđivanju i iskren u stvaranju - kazao je Karl.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA