Goran Paskaljević neće biti sahranjen u Aleji velikana, niti u Francuskoj

Slavni reditelj preminuo je u 74. godini u Parizu

  • 6
Goran Paskaljević Goran Paskaljević / Foto: Stevan Tomasevic

Jedan od najpoznatijih srpskih reditelja Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini života u Parizu, potvrdili su članovi njegove porodice.

Kako piše Kurir, slavni režiser neće biti sahranjen niti u Aleji velikana, niti u Francuskoj.

Kako saznaje ovaj dnevni list, Goran Paskaljević će navodno biti kremiran u Parizu, a navodno prema njegovoj poslednjoj želji urna će biti položena u Srbiji pored majke u porodičnoj grobnici.

Ko je bio Goran Paskaljević?

Goran Paskaljević rodio je 22. aprila 1947. godine u Beogradu, a režiju je diplomirao na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film '''Čuvar plaže u zimskom periodu''' snimio je 1976. godine.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Među poznatim Paskaljevićevim ostvarenjima su "'Pas koji je voleo vozove", "Poseban tretman", "Zemaljski dani teku", "Varljivo leto 68.", "Suton", "Bure baruta", "Tango argentino".

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su nagrada kriticara za najbolji evropski film 1998. za ''''Bure baruta" i nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za ''''Vreme čuda''''.

Časopis "Varajeti" svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lalsa Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Odlikova je i francuskim Orden umetnosti i književnosti.

Prvi je filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu "Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima, piše Tanjug.

Video: Tužan dan za srpsku kinematografiju: Umro Goran Paskaljević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RiP

    26. septembar 2020 | 18:55

    Filmovi koji su stvoreni za vecnost. Iskreno saucesce porodici.

  • Juca

    26. septembar 2020 | 20:46

    Naravno da nece biti sahranjen u Aleji velikana, tamo se sada sahranjuje muzicka novokomponovana estrada i novokomponovani knjizevnici, za prave umetnike i velikane i za one koji nisu miljenici rezima nema mesta. I ne treba da je u tom drustvu, covek je bio gospodin i ostao gospodin do kraja.

  • JS

    26. septembar 2020 | 19:48

    Čovek do kraja. Poštovanje. Saućešće porodici i poštovaocima Gorana Paskaljevića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA