≫ 

97 godina od rođenja velikana srpskog glumišta: Počeli Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu

Gordanu Kičiću, ovogodišnjem dobitniku nagrade "Mija Aleksić – biti glumac", priznanje će biti uručeno u subotu, 3. oktobra u 19h na svečanoj projekciji filma "Realna priča"

  • 1
Mija Aleksic

Mija Aleksić / Printskrin: Youtube/ ФИЛМОВИ додатак

Otvaranjem izložbe "Mija Aleksić – biti glumac", autora Bobana Stefanovića (produkcija Kulturni centar), na 97. godišnjicu od rođenja velikog srpskog i jugoslovenskog glumca, počeli su Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu.

Uz fotografije i plakate, koje su nastale u toku snimanja brojnih Mijinih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, postavku čine i lične stvari koje je porodica Mije Aleksića ustupila za ovu izložbu.

Postavka je realizovana u saradnji sa porodicom Mije Aleksića, Narodnim pozorištem u Beogradu, RTS-om, Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim muzejom Kragujevac i Muzejom pozorišne umetnosti Srbije. U proteklih sedam godina izložbu su mogli da vide posetioci najvećih filmskih i pozorišnih festivala u Srbiji, kao i u okruženju (Pula, Hravatska).

Inače, model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišnu, filmsku, likovnu, vizuelnu i muzičku umetnost, ali i oblasti kulturnog nasleđa koje se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje i dokumentovanje ove građe.

Od brojnih programa koji će biti realizovani do 9. oktobra 2020 godine u okviru manifestacije "Dani Mije Aleksića", publika će imati priliku da pogleda projekciju filma "Čovek iz hrastove šume" (2. oktobar/20h) i predstavu "Nečista krv" (7. oktobar/19h) u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

Gordanu Kičiću, ovogodišnjem dobitniku nagrade "Mija Aleksić – biti glumac", priznanje će biti uručeno u subotu, 3. oktobra u 19h na svečanoj projekciji filma "Realna priča".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. septembar 2020 | 14:19

    Glumčina i dobar čovek. Laka ti crna zemlja legendo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA