Krdo od 3.500 bizona bilo je stvarno: "Ples sa vukovima" ste gledali mnogo puta, ali ovo niste znali

Veliki deo dijaloga je sniman na jeziku Lakota Indijanaca, a filmske lokacije su se odigrale od jula do novembra 1989. u Južnoj Dakoti i Vajomingu

  • 0
Ples sa vukovima

Foto: Promo

Zasnovan na radnji knjige Majkla Blejka koju niko prvenstveno nije želeo da objavi, "Ples sa vukovima" (Dances with Wolves) je premijerno prikazan na današnji dan 1990. godine.

Film je predstavljao rediteljski prvenac Kevina Kostnera, koji ga je i producirao, i u njemu igrao glavnu ulogu.

Priča prati vojnog poručnika Džona Dž. Danbara (Kostner), koji putuje na američki front kako bi našao vojno utvrđenje, kao i o njegovom odnosu sa grupom Lakota Indijanaca.

Veliki deo dijaloga je sniman na jeziku Lakota, a filmske lokacije su se odigrale od jula do novembra 1989. u Južnoj Dakoti i Vajomingu. Jezik je preveo Albert Vajt Het, uvaženi profesor Lakota jezika na Sinte Gleska univerzitetu, privatnom američko-indijanskom koledžu u Rouzbad rezervatu u Južnoj Dakoti.

Odmah nakon premijere, film su pozitivno ocenili i kritičari i gledaoci, hvaleći Kostnerovu režiju, scenario, produkciju i izvedbu glumaca.

Budžet za film je iznosio 22 miliona dolara, a zaradio je 19 puta više, odnosno 424.2 miliona dolara širom sveta.

Predstavlja 4. finansijski najuspešniji film 1990. godine, bejavši nominovan za 12 Oskara, a dobivši 7 - u kategoriji za najbolji film, najbolju režiju za Kostnera, najbolji adaptirani scenario, najbolje editovanje, najbolju kinematografiju, originalnu muziku i zvučno editovanje. Dobio je i Zlatnog globusa za najbolju dramu.

Film je zaslužan i za revitalizaciju holivudskog vestern žanra, a američki Nacionalni filmski registar ga je ocenio kao "kulturološki, istorijski i estetski značajnim ostvarenjem".

Ovom prilikom prenosimo i nekoliko kratkih činjenica o filmu čiju je muziku komponovao Džon Bari, dobitnik 5 Oskara:

1. Istoimeni roman Majkla Blejka je više od 30 puta bio odbijen, pre nego što ga je objavila mala izdavačka kuća Fawcett.

2. "Ples s vukovima" nijedan filmski studio nije želeo da finansira, pa je Kostner finansijsku pomoć potražio od stranih investitora. Tri miliona je dao iz svog džepa, pre nego što su iz studija Orion Pictures prihvatili poduhvat.

3. Kostner je prvenstveno tražio druge režisere, s čijim se predlozima nije usaglasio, pa je na kraju sebi dodelio tu ulogu.

4. Krdo od 3.500 američkih bizona je bilo realno, pa ih je snimiti bilo posebno teško.

5. Kostner je odradio 95% svojih akrobacija, pa je kaskader većinu vremena proveo odmarajući.

6. I vukovi su bili realni. Iako utrenirani, logično je da su kao divlje životinje bili temperamentni, pa je i za njih bilo potrebno mnogo strpljenja.

7. Predstavlja finansijski najuspešniji vestern svih vremena.

8. Majkl Blejk je napisao i drugi deo romana, koji prati nastavak priče Džona Danbara. Naišao je na pozivitnu ocenu kritičara. Postojala je i priča o mini-seriji, ali još uvek ništa nije potvrđeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA