≫ 

Šta zapravo pije Aleks u "Paklenoj pomorandži" kad kaže "mleko s noževima"

Čaša ovog napitka ljude "pripremi za malo dobrog starog ultranasilja"

  • 1
paklena pomorandza mleko sa nozevima "Paklena pomorandža" / Printskrin: YT/xk cd

Zločesti Aleksov pogled, usmeren pravo na gledaoca, i noge naslonjene na sto/nagu ženu uspele su da zauvek promene način na koji posmatramo nešto tako nevino kao što je čaša mleka.

Naravno, pričamo o "Paklenoj pomorandži" i jednom od najpoznatijih "koktela" u svetu književnosti i filma.

Smeštena u ne tako daleku distopijsku budućnost, priča se vrti oko Aleksa i njegove bande "drugara" (droogs) - četvorice mladih otpadnika od društva, koji se prepuštaju uživanju u koktelima narkotika "moloko with knives" (mleko sa noževima) koje ispijaju u baru "Korova" (krava) dok duge i mračne noći uglavnom ispunjavaju "ultranasiljem" (ultraviolence).

Moloko plus je koktel koji nema recept. U filmu Stenlija Kjubrika on je kombinaciju mleka, alkohola i narkotika kakve su barbiturati.

Kako kaže Aleks u "Pakelnoj pomorandži", čaša ovog neobičnog napitka ljude "zaoštri i pripremi ih za malo dobrog starog ultranasilja". 

Srećom, postoji i komercijalna (tj. legalna) verzija ovog koktela, koja se pravi sa apsintom, likerom od anisa, bejlisom, mlekom i šećerom. Svi sastojci se promešaju sa ledom, a potom sipaju u visoke čaše za koktele.

Roman "Paklena pomorandža" Entonija Bardžisa, objavljen 1962. godine, postao je jedno od kultnih književnih dela 20. veka, pre svega zahvaljujući istoimenom filmu Stenlija Kjubrika iz 1971. Dok su ga svojevremeno optuživali za porast nasilja na ulicama Britanije i nazivali dekadentnim ostvarenjem, uticaj Kjubrikovog filma na popularnu kulturu je nemerljiv.

Video: Voditelj pije majčino mleko svoje drugarice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA