≫ 

Poznati vas zovu na Japansko-srpski festival filma: "Zemlja izlazećeg sunca stigla u Beograd"

"Moramo brzo sve ovo da odgledamo"

  • 2

Japansko-srpski festival filma počeće danas, 22. oktobra i trajaće sve do 24. Festival će se održavati u Jugoslovenskoj kinoteci i Kombank dvorani, a deo programa će reprizno biti prikazan na Fakultetu dramskih umetnosti.

Festival će biti održan na temu C.A.R.E (BRIGA) u četiri kotekstualne kategorije: C – Cinema (Film); A – Awareness (Svest); R – Resilience (Otpornost); E – Educate (Obrazovanje).

- Eto Japana u Beogradu - poručili su glumci Marko Gvero i Miljan Davidović, zajedno sa Jovanom Stević, direktorkom JSFF-a u Srbiji.

- Ceo svet proteklih meseci povezuje jedna ista briga. Ali kako narod kaže, "udri brigu na veselje". Dođite da se zajedno veselimo na festivalu Japansko-srpskog filma 22. oktobra - pozvao je čuveni Tika Stanić.

- Briga, ona suštinska, kojom pomažemo jedni drugima, nastaje tek onda kada upoznamo sebe i svet oko nas. Dođite da se upoznamo od 22. do 24. oktobra - poručila je voditeljka Irina Đorđić.

Podsetimo, po prvi put beogradskoj publici biće predstavljen dugometražni filmski program novih izdanja uz evropsku premijeru i dva debija talentovanih reditelja čiji su filmovi bili prikazani na renomiranim svetskim festivalima. Hrabri, izazovni, provokativni, samo su pojedini epiteti koji karakterišu ovogodišnju selekciiju. Japansku kulturu, teme, trendove, ali i svakodnevicu tamošnjeg žitelja možemo videti kroz briljantne radove mladih autora.

Poziv na ovaj festival stigao je i iz Japana.

- Tema ovogodišnjeg festivala je BRIGA. U japanskom jeziku ta reč ima više značena - lečenje, nega, očuvanje. Ali, šta je suština ove reči? Na drevnom engleskom ona podrazumeva "deljenje tuge", uključujući i značenje "tužni zajedno". U modernom engleskom to nije slučaj, ali ovaj momenat je ostao. BRIGA zahteva razvoj mnogih ljudskih sposobnosti. Sposobnost dobrog poznavanja materije i uočavanja o kakvom se stanju radi, odnosno njene delikatnosti. Felksibilnost pri približavanju željenom cilju iz različitih uglova, kao i istrajnost u opstajanju. Te sposobnosti će nam biti jako potrebne sada kada ulazimo u novu fazu kovid 19 - rekla je Noa, umetnica i direktor JSFF-a u Japanu.

- Ovo nije lak zadatak, ali dublje razmišljanje svake osobe o BRIZI može biti prvi korak ka tome. Uživajte u filmovima koji dolaze iz Japana na temu C.A.R.E. (BRIGE).

Priznanja za najbolja ostvarenja iz Srbije i Japana i njihov doprinos na tu temu biće uručena po ocenama žirija, Miroljuba Stojanovića (filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru) i Nagai Mitsuko (prof. filmske škole u Nigati).

Usled specifičnih okolnosti u kojima se ceo svet našao, brigu, koja nas je globalno "obojila", kao i brigu o inkluziji dece sa autizmom, ovaj događaj prikazuje i kroz izložbu talentovanog autora, deteta sa autizmom, Milana Baljića pod nazivom "Micasso - Moj svet", čije će predstavljanje biti u sklopu svečanog otvaranja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Takođe, u okviru svečanog otvaranja, 22. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), sa početkom u 18h, očekuje nas plesni performans polaznice škole Dance Station, izvođenje violiniste Andrije Abramovića, kao i specijaliteti prve japanske pop ap kuhinje u Srbiji koje priprema Dango-san.

Podsećanja radi, događaj je definisan važećim merama za javna okupljanja u zatvorenom prostoru, stoga usled ograničenih kapaciteta pozivamo sve zainteresovane da na vreme obezbede svoje prisustvo na festivalu.

U Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) ulaz će biti besplatan, dok se rezervacije vrše putem mejla uz prilog sledećih informacija:

- Ime i prezime

- Broj karata (do 2 osobe)

- Kontakt telefon

- Datum rezervacije i programski blok

Rezervacije slati na mejl: jsffestival.info@gmail.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гага

    22. oktobar 2020 | 16:13

    Зар овај Станић није члан бањалучког позоришта?

  • Boža zemunac

    22. oktobar 2020 | 18:46

    Konićiva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA