≫ 

Tvrdio je da mu je Kristina majka, ona nije verovala: Ceo život je sumnjala da je njen sin ubijen

Da se Klint Istvud nije dohvatio ovog projekta, tragediju bi zauvek prekrila prašina zaborava

  • 1
Zamena,

Pintskrin: YT/Movie Clips

Filmski triler "Zamena" (Changeling) s Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi, snimljen 2008. godine, temelji se na strašnim istinitim događajima iz 1928. godine, kao i na slučaju koji je potresao kalifornijski pravni sistem.

U središtu priče je samohrana majka iz Los Anđelesa Kristinu Kolins koju igra Anđelina, koja grčevito traga za svojim sinom, boreći se sa preprekama koje joj postavljaju sa svih strana.

Sve je počelo 10. marta 1928. godine kada je Kristina Kolins, menadžerka u telefonskoj kompaniji, poslala svog sina Voltera (9) u bioskop. Kada se Volter nije vratio, Kristina je prvo posmislila da je u pitanju osveta protiv dečakovog oca, prevaranta koji je u to vreme bio u zatvoru.

Policija joj nakon pet meseci javlja da su pronašli njenog sina, međutim kada vidi dečaka, ona tvrdi da to nije njen sin. Dečak, koji se predstavlja kao Volter, priča o svojoj otmici priču koja nema smisla. Da sve bude gore, šef policije savetuje Kolinsovu da "isproba dečaka", kao da je reč o novom brendu kafe, a ne o ljudskom biću, rođenom detetu.

Tri nedelje Kristina je pokušavala da ubedi sebe u laž. I onda joj je bilo preko glave. Pritisla je policiju, potpomognuta prijateljima koji su takođe tvrdili da "Volter" nije Volter.

- Ti si žena najhladnijeg srca koju sam upoznao. Ti si... budala - rekao joj je šef policije, rešen da ne prizna svoju grešku, nakon što je slučaj tako pobednički predstavio medijima.

I onda ju je bacio u ruke psihijatara. Sirota žena je primljena u psihijatrijsku bolnicu, gde je ostala sve dok dečak nije priznao da on zaista nije Volter Kolins. Njegovo ime bilo je Artur Hačins, bio je odbegli dečak iz Ilinoja koji je odlučio da preuzme identitet nestalog Voltera kako bi dobio besplatnu kartu do Los Anđelesa i tu upoznao svoje omiljene filmske zvezde.

 

Sirota Kristina tužila je državu. Dobila je presudu i ni dinara odštete. To i nije bilo najgore. Ispostavilo se da je njen pravi sin, Volter, bio žrtva Sare i Gordona Nortkota, majke i sina koji su kidnalovali dečake, silovali ih i ubijali.

Kristina u to, ipak, nije verovala. Držala se za slamku. Iako je Gordon priznao da je ubio dečaka, nije mogao da se seti gde ga je sreo, niti njegove boje očiju ili odeće. Majci je to dalo jadnu nadu... Tragala je za svojim sinom sve do 8. decembra 1964. godine kada je preminula.

Reditelj filma je legendarni Klint Istvud koji je napravio sjajnu priču o ženi suočenoj s korumpiranom policijom i skeptičnom javnošću, koja na posletku ipak dolazi do istine za kojom tra. Ipak, ta će je istina zauvek promeniti.

Klint Istvud

Klint Istvud / Foto: Tanjug/AP

A priča ne bi bila ispričana da scenarista Džej Majkl Strazinski  nije čuo za nju od neimenovanog izvora u gradskom sudu Los Anđelesa. Anonimni izvor je slučajno naišao na spise predmeta koji su se odnosili na seriju otmica i ubistava dečaka, koji su bili predviđeni za uništenje.

Strazinski je postao opsednut slučajem i godinu je dana radio na opsežnoj istrazi. Pokušao je da ga pretvori u televizijski projekat, ali nije pronalazio pravi način za to. Gotovo svaki događaj prikazan u filmu je doslovno preuzet iz sudskih transkripta, a on je prvi scenario napisao za samo 11 dana.

Ispostavilo se da je Klint Istvud bio prava osoba koja je mogla da se uhvati u koštac sa ovako turobnom pričom.

Angelina Jolie, Anđelina DŽoli

Anđelina Džoli / Foto: Profimedia

Za ulogu Kristine lobirale su Hilari Svonk i Ris Viterspun, ali Istvud je angažovao Anđelinu Džoli na predlog producenta Rona Hauarda, koji je zaključio da njin izgled najbolje odgovora tom periodu.

Klint je u videu o snimanju filma priznao i da se odlučio za Anđelinu jer je majka, pa može da zamisli kako bi se osećala da joj neko otme njeno dete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    23. oktobar 2020 | 11:26

    Ima i Anđa dobrih uloga, samo dok se ne petlja u režiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA