Uskoro dokumentarac o The Velvet Underground, kultnoj grupi '60-ih kojom je "upravljao" Endi Vorhol

Grupa, koja je u svoje redove ubrajala Lua Rida, uglavnom se smatrala komercijalnim neuspehom, ali se pokazala izuzetno formativnom u muzičkom krajoliku u decenijama koje su usledile...

  • 0
The Velvet Underground

The Velvet Underground / Foto: Wikimedia/Verve Records, MGM Records

Još pre tri godine je otkriveno da će Oskarom nagrađivani, Tod Hejns, biti reditelj dokumentarnog filma o grupi The Velvet Underground. Sada su objavljeni i detalji o jednostavno nazvanom filmu – The Velvet Underground.

Tod Hejns (Carol, Far from Heaven) u najnovijem dokumentarcu u fokus stavlja izuzetno uticajnu avangardnu grupu iz šezdesetih kojom je svojevremeno "upravljao" Endi Vorhol. The Velvet Underground su imali status "kućnog benda" Vorholovog kultnog studija The Factory, prenosi Muzika.

Andy Warhol, Endi Vorhol

Endi Vorhol / Foto: Guliver/Getty Images/Graham Wood

Hejnsov film želi da prikaže kako je grupa postala kulturološki kamen temeljac koji predstavlja niz protivrečnosti: pravovremeni, ali bezvremenski; poetski, ali i realan bend koji je istovremeno ukorenjen u visokoj umetnosti i uličnoj kulturi.

Prema saopštenju za medije, The Velvet Underground sadržaće intervjue s ključnim igračima iz doba Velvet-a, kao i riznicu nikad ranije viđenih izvedbi i bogatu zbirku snimaka, Vorholovih filmova i druge eksperimentalne umetnosti. Ukratko, sve ono što je Džon Kejl nazvao kreativnim etosom benda: "kako biti elegantan i kako biti brutalan".

Grupa, koja je u svoje redove ubrajala Lua Rida, uglavnom se smatrala komercijalnim neuspehom, ali se pokazala izuzetno formativnom u muzičkom krajoliku u decenijama koje su usledile.

Iako tačan datum premijere muzičkog dokumentarca još nije poznat, zna se da će to biti 2021. godine na Apple TV+.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA