≫ 

Proglašeni dobitnici nagrada za filmski doprinos na temu BRIGA na sedmom JSFF-u

Već 6. novembra JSFF se seli u Novi Sad

  • 0
Japansko srpski festival filma

Foto: Promo

Uz toplu poruku posetiocima i organizatorima od strane gradskog menadžera za sport i promociju vaterpola Takaši Sekije iz grada Kašivazaki, zatvoren je sedmi po redu Japansko-srpski festival filma koji je održan u prostorijama Jugoslovenske kinoteke i Kombank dvorane na temu „BRIGA“, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Dobitnicima nagrada i priznanja za doprinos na temu „Briga“, kao i organizatoru Festivala uz posebnu zahvalnost i dirljivu poruku, predsednica organizacije "Srbija velikog srca" i japanolog Jelena Marković, uručila je slike autora Milana Baljića, talentovanog jedanaestogodišnjeg deteta sa autizmom. Izložba istoimenog autora pod nazivom „Micasso – Moj svet“, bila je nosilac umetničkog programa ovogodišnjeg festivala.

Filmski program u selekciji Marka Grbe Singh i Jakše Nikodijevića, srpski predstavnik žirija, Miroljub Stojanović, okarakterisao je kao vrlo ujednačen sa izražajnom vizuelnom kulturom, hrabrim temama i nesvakidašnjoj zastupljenosti mladih, pogotovo u okviru dugometražne selekcije. Naizgled samo, neuobičajenu odluku, da pored izvanrednih dugometražnih izdanja koja, kako kaže, podjednako zaslužuju nagradu, za najbolji filmski doprinos na temu „BRIGA“ odabere kratkometražni film Haruina "Nova godina" (Haru’s New Year) u režiji Alis Šin, Miroljub objašnjava:

- Film o devojčici kojoj teško ide integracija u drugačiji jezički, etnički,  obrazovni i  socijalni sistem, film o identitetu, film o problemima ali s optimističkom vizijom, poseduje neviđenu empatiju i predstavlja danas univerzalno iskustvo.  Ovo je, istovremeno, film vrhunske jednostavnosti, ali i film nade: on pokazuje da govor drugog nije promašen govor, da nije uzaludan, i da  je to što smo drugačiji pre povod i razlog za boljom komunkacijom.

O uravnoteženoj selekciji govori i činjenica da je, neplanirano, specijalno priznanje Miroljub dodelio filmu „The Albino’s Trees“ u režiji Masakazu Kaneka.

Za najbolji filmski doprinos srpske selekcije na temu „BRIGA“ , japanski žiri Micuko Nagai, profesorka škole filma u Nigati, dodelila je ostvarenju Stefana Đorđevića za film „Poslednja slika o ocu“.

Japansko srpski festival filma

Foto: Japansko srpski festival filma

Univerzalnost ovog intimnog odnosa roditelja i deteta predstavljen je veštom režijom i uverljivom glumom, pri čemu ni potpuni izostanak dijaloga ne bi uticao na intenzitet poruke.

Osim kroz program, u otvorenoj diskusiji o „Brizi“, učestvovali su reditelji, saradnici i prijatelji širom planete, deleći poruke prijateljstva i nade, čineći ovu temu istinskim pobednikom ovogodišnjeg festivala.

Već 6. novembra JSFF se seli u Novi Sad, u partnerstvu sa Fondacijom Novi Sad 2021, zatim, do kraja godine, u druge gradove u Srbiji, dok će u decembru kombinovani program biti prikazan po prvi put u Kašivazakiju, gradu koji već ima lepu tradiciju japansko-srpskog prijateljstva i time doprineti još širem spektru postojeće kulturne razmene.

Video: Voja Brajović dobitnik nagrade Pavle Vuisić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA