• 1

Preminuo Mirčeta Vujičić, drvoseča sa 11 filmskih uloga: Igrao sa Ričardom Bartonom i Milenom Dravić

U filmu "Sutjeska", u ime proletera lično je predao raport Ričardu Bartonu, koji je igrao Tita, dok je u filmu Puriše Đorđevića "Kros kontri" igrao glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić

  • 1
Mirčeta Vujičić

Mirčeta Vujičić / Printskrin: RTS

U rodnoj Pravoševi na Zlataru danas je sahranjen Mirčeta Vujičić (83), drvoseča sa 11 filmskih uloga. Gorštaci kažu – legenda od čoveka. I pored talenta i primamljivih ponuda iz sveta filma, ostao je da živi u rodnom selu, gde je formirao porodicu, pišu Varoške.

U mladosti Mirčeta je punih pet godina stajao pred filmskim kamerama, publici se poklanjao na festivalima u Puli i Nišu i živeo kao u bajci, u društvu Milene Dravić, Nede Arnerić, Olivere Marković, Ljube Tadića, Dragomira Bojanića Gidre i drugih velikana filma sa prostora bivše Jugoslavije. A onda je 1973. nakon devet igranih filmova, odlučio da sve prekine, vrati se u rodno selo i u šumama zavičaja sve do penzije obara stabla smrče.

- Kako i pored toliko snimljenih filmova u svojoj 36 godini života nisam imao dana radnog staža, odlučim da se vratim u zavičaj, gde su me čekali supruga Ljubinka i sinovi, i potražim stalni posao. Igrao sam nakon toga u još dva filma, ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvovanja s posla tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslov „film ili testera“ - pričao je pre za Varoške pre nekoliko godina Mirčeta, u svom domu na Zlataru, i dodao:

- Ja sam odabrao ovo drugo i nisam se pokajao. Pošto sam imao svega osam razreda, u „Dunav filmu“ su mi predlagali da o njihovom trošku nastavim školovanje i nakon akademije odem u profesionalce, ali nisam pristao jer mi se nije pod starstost išlo u školu.

Pred filmske kamere Mirčeta Vujičić stao je prvi put 1968. godine i to sasvim slučajno. U selu Pravoševa , koje je tada bilo još bez struje, Staša Borisavljević i njen suprug Fedor Škubonja snimali su film „Nizvodno od sunca“, film o životu ljudi iz zlatarskog kraja. Kako im se jedan glumac razboleo Mirčeti su ponudili epizodnu ulogu Međa Bakića, koju je on zahvaljujući svojoj otresitosti i bistrini odigrao bez traume i ponavljanja.

Nakon premijere, u Pravoševu su počele da pristižu ponude i drugih režisera i da se ređaju uloge i filomovi „Biciklisti“, „Miris poljskog cveća“, „Bombaši“, „Klavir štimer“, „Smrt paora Đurice“, „Skerco“, „Sudbine“, „Zbogom ostaj bunkeru na reci“...U filmu „Sutjeska“, u ime proletera lično je predao raport Ričardu Bartonu, koji je igrao Tita, dok je u filmu Puriše Đorđevića „Kros kontri“ igrao glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić.

Od bavljenja glumom Mirčeta nije, kako tvrdi, imao previše materijalne koristi. Skromnu imovinu stekao je radeći kao drvoseča u šumama Zlatara, a pored „državnog“ posla bavio se i stočarstvom i proizvodnjom belog mrsa.

- Najveće pare od glume zaradio sam u filmu „Kros kontri“. Ja kao običan seljak, naturščik, za ulogu sam dobio tri hiljade dinara, a Milena Dravić ,vrstan profesionalac, četiri hiljade. Možda sam mogao dobiti i više, ali nisam tražio jer je i ovaj iznos za mene bio fenomenalan. U Šumskoj bi kada prebacim normu dobijao osam stotina dinara, najviše hiljadu mesečno – pričao je Mirčeta.

Život u planini, u harmoniji sa prirodom, Mirčeti je pomogao da „pobedi“ tugu za sinom koji je umro u 33 godini života, kao i tugu i samoću kada je ostao udovac. Kako bi kraj sebe imao druga u starosti, pre desetak godina oženio se Slavenkom iz Kokinog Broda.

Preminuo je pre nekoliko dana u njenom stanu kraj Zlatarskog jezera, gde se prošle zime spustio s planine, da bi, kako je govorio, „bio bliže lekarima“.

U skromnom domu na Zlataru, na filmske dane podsećale su ga svega dve crno-bele fotografije, koje su jedine ostale od nekada bogate lične arhive. Na jednoj fotografiji je Mirčeta sa omčom oko vrata, kao paor Đurica, a na drugoj, koja je nastala tačno 17 godina pošto se oprostio od glume, u društvu je Milene Dravić. Fotografija je nastala prilikom njenog odmora na Zlataru.

- Fotografije sa snimanja koje nisu razvukli novinari, uzele su unuke koje žive u Sloveniji. Valjda hoće da se pred društvom prave važne kako im je deda bio glumac - govorio je novinaru Varoških novina Mirčeta Vujičić, jedini glumac među drvosečama u zapadnoj Srbiji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čovek iz naroda

    Počivaj u miru starino.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima