≫ 

Uroš Tomić otkriva da li će biti 2. sezone "Grupe" i ko je Sonja Kljun koja će uzdrmati Suboticu

Snima se prva kriminalistička domaća serija u kojoj će glavni lik biti žena

  • 0
serija Uroš Tomić, MILI i Pavle Mensur / Foto: RTS/Vision Team/Goran Đukanović

Kada Sonja Kljun, mlada i ambiciozna detektivka, odlazi u Suboticu kako bi istražila navodno samoubistvo, život u tom mirnom gradu se neočekivano menja. Sonjin dolazak pokrenuće lavinu događaja koja će razotkriti duboko zakopane tajne vezane za misterioznu organizaciju, ali i za Sonjinu prošlost. Istančana intuicija nije svojstvena samo za Sonju, već i za njenu desetogodišnju ćerku, čiji neobični snovi vezani za majčin posao iznenada počinju da se ostvaruju.

Ovo je ukratko sinopsis nove serije "Kljun", koja se trenutno snima na nekoliko lokacija u Srbiji. Projekat potpisuju Jelena Gavrilović i Uroš Tomić, koji su već sarađivali na seriji "Grupa", ali sada se, po rečima Tomića, hvataju u koštac sa drugačijim projektom.

serija KLJUN Serija "Kljun" / Foto: United Media/Delirium Films

Sa Urošem Tomićem razgovarali smo o predstojećem "Kljunu", ali i o popularnoj "Grupi", koja je posle jedne sezone dobila brojne pohvale kritike i sakupila veliku bazu fanova.

  • Pored "Tajkuna" i "Senki 2", serija "Grupa" osvojila je na ovogodišnjem FEDIS-u najveći broj nagrada. Možete li nam reći nešto o tome?

- Da, "Grupa" je osvojila nagradu za najbolji scenario, za najbolju montažu (montažer Aref Zaabi) i za glumačko otkrovenje godine (Filip Đurić). Iskreno, baš sam srećan za nagradu za scenario. Nažalost u medijima nisu spomenute sve moje kolege koje su zajedno sa mnom radile skoro godinu dana na tom tekstu, prvo u writers room-u, zatim tokom prirpeme, a na kraju i na samom setu.

- To su Katarina Mitrović, Gvozden Đurić, Mirjana Novaković, Staša Bajac, Vlada Đurđević, Strahinja Madžarević, Dunja Matić - pisci različitih generacija, senzibiliteta, biografija i svi su oni dali svoj lični pečat mnogobrojnim likovima u seriji "Grupa". Ceo taj proces pisanja mi je jedno od najlepših perioda u proteklih nekoliko godina, stvarno sam uživao radeći sa njima. Mislim da je taj rad na scenariju prepoznat ne samo kod nas već i u inostranstvu.

serija Serija "Grupa" / Foto: RTS/Vision Team/Goran Đukanović

- Najveća ruska online platforma IVI (ili kako ga oni zovu "ruski Netfliks") je planirala da otkupi "Grupu" i za prikazavanje u Rusiji kao i za rimejk na ruskom jeziku. Bio je spreman ugovor, ali je nažalost zbog korone to stavljeno na čekanje.

- Nije slučajnost to što je nagrada otišla i za montažu, jer je to nastavak rada na scenariju. Aref i ja smo zajedno radili sigurno preko pola godine, a on sam i duže na montiranju svih 11 epizoda, na toliko različitih tokova i likova, linija priče, da sam Aref na kraju i jeste deo scenarističkog tima.

- Za Filipa Đurića sam možda najsrećniji jer sada imam zvanični dokaz, tu nagradu, da sam ja njegov kreator, a on moje otkrovenje. Šalim se, naravno. Filip je bio već poznat talenat u filmskom i pozorišnom svetu, ali se čekalo u kojoj seriji i filmu će imati glavnu ulogu. U isto vreme desila mu se i serija "Grupa" i film "Moj jutarnji smeh".

  • Prva sezona serije "Grupa" završila se prilično neočekivano. Kako su pisali mediji, najavljena je druga sezona. Da li je i kada možemo očekivati, s obzirom na sve prepreke sa kojim se industrija suočila ove godine?

- Mislim da prepreka u industriji tog tipa nema. Sada se snima više serija nego ikada, mislim da ćemo imati ukupno u sezoni 2020/21 preko 50 serija. Videćemo kada će, u odnosu na toliko novih serija, RTS imati prostora da naruči drugu sezonu "Grupe".

  • Možete li nam reći šta nas očekuje u novoj sezoni?

Ideja je bila da u drugoj sezoni pratimo lik mlade dilerke Petre (Ivane Zečević), njene majke (Branke Katić) i njihov nov život u Novom Sadu, gde bi opet bile primorane da se susretnu sa likom Sremice (Jasna Đuričić) koja kreće da širi svoje prljave poslove i izvan Beograda. Dakle to bi bila jedna da kažemo više ženska postava, u odnosu na prvu sezonu gde je bio muški trougao. Lokacijski izmestili bi se iz Beograda i bili više u Novom Sadu, i ne bih se više bavili toliko dilovanjem droge i "mafijašima koji su idoli klincima" jer, iskreno, došlo je do zasićenja u mnogobrojnim serijama na tu temu. Svet druge sezone bio bi više vezan za IT industriju, kao i za farmaciju.

  • Trenutno radite na novoj seriji "Kljun", kako ste rekli, sa sličnom ekipom. Sa kim sarađujete na tom projektu i o čemu je u seriji reč?

- Situacija za seriju "Kljun" je drugačija, rediteljka Jelena Gavrilović (koja je takođe režirala "Grupu") i ja pozvani smo od strane Biljane Prvanović (producenta) i Srđana Dragojevića (showrunner-a) da radimo kao reditelji na već gotovom tekstu. Scenaristu serije su mlađe generacije: Matija Dragojević i Ljubica Luković. Oboje žive i rade u Nemačkoj gde su završili jedan od najbolji master programa za pisanje serija.

- A od ljudi koji su radili "Grupu" tu su: Nemanja Ćeranić - jedan od reditelja na seriji "Grupa", koji će sada montirati "Kljun", Gvozden Đurić koji je bio jedan od scenarista i reditelj "Grupe", a koji će takođe režirati neke delove "Kljun"; zatim isti je kompozitor - Vladimir Pejković i tu je od glumaca samo pomenuti Filip Đurić, od koga izgleda ne mogu da pobegnem - kaže Tomić kroz smeh i dodaje:

- Jelena i ja smo uvek zainteresovani da, koliko god to pretenciozno zvuči, nađemo nova lica, ili da već poznati glumci igraju nešto drugačije, neočekivano. Npr. u "Kljunu" to smo probali sa Natašom Šolak, Ljiljanom Blagojević, Mirkom Vlahovićem i Mićkom Ljubičićem. A od novih lica mogu da izdvojim Stefana Vukića, koji tumači lik mladog policajca u Subotici, Mikloša Miću Tota. Možda nam je to i omiljeni lik.

  • U "Kljunu" se radnja dešava u Subotici. Većina naših serija i filmova smeštena je u Beogradu, i publika se često žalila na to. Koje sve mogućnosti otvara izmeštanje radnje van prestonice? Da li mislite da je našoj kinematografiji to potrebno i zbog čega?

- Da, dobar deo radnje smešten je u Suboticu i na jezeru Palić, a neke scene smo snimali i u Senti, Mokrinu, Pančevu. To sigurno neće biti razglednice i turistički doživljaj tih mesta, ali se nadamo da će izmeštanje iz Beograda prijati publici. Žao mi je što nismo imali prostora i mogućnosti da gotovo celu seriju snimamo u pomenutim gradovima i da još više uđemo u identitet svih pomešanih nacija i kultura. Taj svet je mnogo zanimljiv i inspirativan. Mi smo uhvatili samo neke elemente.

serija KLJUN Serija "Kljun" / Foto: United Media/Delirium Films
  • U najavi za seriju rečeno je da će se ona baviti tema talenta, snova i migracije. Iako su ovo vrlo opširni pojmovi, ovako skupa pomalo podsećaju na "Hazarski rečnik". Šta je bila inspiracija za ovu seriju?

- Hahahah, Pavić kao inspiracija, ali ne Siniša, kralj serija, već drugi Pavić. Jeste, nekoliko kompleksnih tema i motiva se provlači kroz ovaj scenario. Kao što sam pomenuo, ova ideja i scenario su već postojali pre nego što smo se Jelena i ja priključili. Ono što je nama bilo najinteresantnije i jesu snovi i vizije glavne junakinje, kao i njena prošlost. Jedna drugačija vizura na rat u Bosni i devedesete godine prošlog veka.

  • Hoće li ona biti žanrovski jasno određena ili će se u njoj preplitati različiti žanrovi?

- "Kljun" je i "cop show", i porodična drama, i paranoični triler sa elementima natprirodnog. Dosta rizično - ali i meni i Jeleni to je bio najveći izazov da prihvatimo da radimo ovu seriju. Da pobegnemo malo od realizma u "Grupi" i većini ostalih serija kod nas. To ne znači da smo otišli u potpuno stilizaciju. Naprotiv, trudili smo se da to sve i dalje bude uverljivo i stvarno i da napravimo nešto što Jelena i ja zovemo "dokumentarni strip".

serija KLJUN Ivana Vuković u seriji "Kljun" / Foto: United Media/Delirium Films

- Za to je dosta zaslušan i naš direktor fotografije Dušan Grubin. Probali smo zajedno da imamo izgled i atmosferu koja neće biti očekivana u odnosu na priču i žanr, da bude mračna. Znate na šta mislim, sve domaće krimi serije ili trileri sa političkom ili krimi biznis tematikom koji pokušavaju da kopiraju izgled neke strane poznate serije od pre 15 godina, gde sve izgleda isto, uniformisano, monohromatski, kao ako snimam krimić mora da bude mrak i depresivno. I gde svi ako radimo žanr moraju i da "glume žanr". Pa imate glumce koji izgovaraju replike kao roboti ili su mnogo, mnogo opasni, baš da se uplašite pa to bude smešno. Mi smo ovde hteli i da se zabavimo, da naši junaci imaju greške, da su nespretni, naivni, da su živi. A možda smo mi mnogo hteli, videćemo.

  • Spomenuli ste, takođe u najavi, da je ovo verovatno prva naša kriminalistička serija u kojoj je glavna junakinja žena. Zbog čega je to važno?

- Ne mislimo, naravno, na glavne junakinje telenovele i sitkome. A ja se ograđujem ako već postoji ili se snima domaća dramska ili kriminalistička serija u kojem je glavni junak žena. To je u anglosaksonskim i skandivaskim produkcijama već nekoliko decenija potpuno normalno, da je postalo i kliše. Sećam se razgovora sa jednim HBO executivom i zabavne replike "ne mogu više da čitam scenarija u kome super kul detektivka gleda u daljinu i razmišlja o ubistvima koje istražuje".

- Kod nas to naravno nije slučaj i mi ni nemamo ozbiljno napisane i promišljene ženske likove u TV serijama. Uglavnom su to na ovaj ili onaj način "prostitutke" ili domaćice, gotovo objekti, čiste funkcije. U seriji "Kljun" se otvorio prostor za dosta kompleksan lik generalno, ne samo da li je ženski ili muški, pa je trebalo naći glumicu, a ni Jelena ni ja nismo ljubitelji očekivanih izbora i "selebritija". Ipak, glumica zbog postavke glavnog junaka nije mogla biti potpuno novo, mlado lice. Naš izbor je na kraju bio Ivana Vuković, jedna od najboljih glumica koje imamo i koja na našu sreću još uvek nije poznata.

- Hteo sam da ona igra i u "Grupi", ali nije mogla zbog trudnoće. Ivana je redak spoj osobe koju stvarno zanima scenario, koja konstantno promišlja nijanse svog lika, a takođe je jedno od najfilmičnijih lica kod nas, kada to kažem ne mislim na "lepotu" kao takvu, nego lice na kojem u isto vreme možete da vidite i misteriju i bezobrazluk, ali i naivnost u kombinaciji sa nežnošću. Neću preterati kada kažem da ima taj spoj koji je potreban za internacionlanu žanrovsku seriju, nešto poput Naomi Vots ili Emili Blant.

  • Kada možemo očekivati ovu seriju na malim ekranima.

- Početkom 2021, mislim u januaru.

Video: Tijana Marković iz Grupe o seriji, dilovanju i deci, reperu Miliju, Branki Katić...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA