Suviše mračan za decu? U strahu za za svoju reputaciju, Dizni je ovaj film objavio pod tuđim imenom

Ideja za animirani film nastala je prema pesmi Tima Bartona, koju je napisao dok je radio kao animator za Dizni studio ranih osamdesetih...

  • 0
Noćna mora pre Božića, Nightmare Before Christmas

Foto: Promo

Animirani muzički mračni film "Noćna mora pre Božića" (The Nightmare Before Christmas) premijerno je prikazan na današnji dan 1993. godine po bioskopima širom SAD.

Režirao ga je Henri Selik, a producirao Tim Barton, po čijoj je zamisli ceo film nastao.

Tim Burton, Tim Barton

Tim Barton / Foto: Shutterstock

Priča prati kostura Džeka Skelingtona iz grada Noć veštica, koji želi nešto više od godišnjeg proslavljanja 31. oktobra (čim ga proslave, građani već sutradan počinju sa pripremama za sledeću Noć veštica). U šetnji van grada, Džek slučajno naleće na portal za grad Božić. Kad tamo vidi kako se slavi ovaj praznik, Džek postaje opsednut time da ga prenese u svoj grad.

Ideja za animirani film nastala je prema pesmi Tima Bartona, koju je napisao dok je radio kao animator za Dizni studio ranih osamdesetih.

Kad su Diznijevi zvaničnici pogledali film, okarakterisali su ga "suviše mračnim i strašnim za decu", pa su ga objavili pod imenom kuće Touchstone Pictures.

Glasove su pozajmili Kris Sarandon, Ketrin O'Hara, Vilijam Hiki, Pol Rubens i Deni Elfman - koji je ujedno i komponovao muziku.

"Noćna mora pre Božića" je stekao kritički i finansijski uspeh, zaradivši 90 miliona dolara i stekavši kult sledbenika. Bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolje vizuelne efekte, što se prvi put desilo za animirani film.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA