≫ 

Ruke En Hatavej razbesnele osobe sa hendikepom: Vorner Bros. se izvinio zbog filma "Veštice"

"Veštice" su objavljene na platformi HBO Max u oktobru

  • 3
En Hatavej, Veštice, the witches

Šake Vrhovne veštice izazvale gnev osoba sa hendikepom / Printskrin: YT/ Warner Bros. Pictures

Kompanija Warner Bros. uputila je javno izvinjenje nakon što su je brojne osobe sa invaliditetom kritikovale zbog načina na koji je lik En Hatavej predstavljen u novom filmu "Veštice" (The Witches).

U ostvarenju Roberta Zemeckog, Hatavej igra Vrhovnu vešticu, kojoj fali nekoliko prstiju. Mnogi su primetili da njene šake podsećaju na stanje poznato kao ektrodaktilija, koje karakteriše urođeni nedostatak prstiju na ruci ili nozi.

Mnogi su zabrinuti da bi predstavljenje osobe koja ima genetski poremeđaj kao veštice, moglo da doprinese da deca nauče da deformitete posmatraju kao nešto strašno i nenormalno.

Paraolimpijka Ejmi Maren i organizatori Paraolimpijskih igara izrazili su žaljenje zbog ovoga.

- Svesna sam da je ovo film i da su to veštice. Ali veštice se vide kao monstrumi. Strah me je da će deća koga gledaju ovaj film steći utisak da su razlike nešto čega treba da se boje - kazala je Maren.

- Deformiteti nisu strašni. Razlike treba slaviti, a hendikep se mora videti kao nešto normalno - naveli su oni.

 

"Veštice" su objavljene na platformi HBO Max u oktobru. U pitanju je druga ekranizacija dečje knjige Roalda Dala. Priča se vrti oko dečaka koji, dok odseda sa bakom uhotelu, slučajno nabasa na grupu veštica i sazna za njihov okrutni plan da svu decu na svetu pretvore u miševe.

U filmu igraju Hatavej, Oktavija Spenser, Steli Tuči, Kris Rok i Džazir Kadim Bruno.

Šta je ektrodaktilija?

 

Ektrodaktilija je genetski poremećaj "koji se karakteriše potpunim ili delimičnim odsustvom nekih prstiju ili nožnih prstiju, često kombinovanih sa rascepom na rukama ili nogama", prema Nacionalnoj organizaciji za retke poremećaje (NORD).

Zbog toga ljudi koji boluju od ovog poremećaja imaju nedostatak jednog ili više centralnih prstijuodnosno njihovu spojenost. U nekim slučajevima ruke i noge mogu izgledati poput "kandži“, a bolest može može izazvati i pojavu pregiba između prstiju ili nožnih prstiju (poznatih kao sindaktilija).

Video: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    5. novembar 2020 | 12:43

    Joj kuda ide ovaj svet, svi se vredjaju, sve je diskriminacija... uzas

  • 7899

    5. novembar 2020 | 17:41

    Ništa neobično za tu bolesni filmsku industriju. I nažalost, to se brzinom svetlosti prihvata, pa će još malo biti sramota što je čovek invalid, a decu invalide će u školama ismejavati. Ode empatija i saosećanjenu p.m. Užas!

  • M

    5. novembar 2020 | 23:22

    Anne je divna ❤️❤️❤️ I kao glumica i kao osoba 💗💗💗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA