≫ 

Imao je 5 brakova, bezbroj afera, ali je voleo samo jednu ženu: Neverovatni život kralja Holivuda

- Stvorena je zvezda u povoju, koja će zaseniti svaku drugu... Nikad nismo primetili da je publika toliko entuzijastična kao kad na platnu gleda Klarka Gejbla - pisao je The Hollywood Reporter

  • 5
Klark Gejbl Clark Gable Klark Gejbl / Foto: Wikipedia/Movie studio

Zvali su ga "kraljem Holivuda". U skoro svakom ostvarenju u kom bi se pojavio, igrao bi glavnu ulogu. U karijeri od 37 godina, zaigrao je u preko 60 filmova. Rečenice njegovog Reta Batlera i danas se citiraju... Neprikosnoveni – Klark Gejbl.

Rođen je 1901. u Ohaju. Nakon što je u 17. godini pogledao pozorišnu predstavu "Rajska ptica", rešio je da postane glumac. Kad je napunio 21, nakon više privatnih i poslovnih prepreka, otputovao je u Holivud, pun nade i planova. Neposredno pre puta je upoznao Džozefinu Dilon, koja ga je učila tajnama glume, dikcije, držanja, plativši mu sređivanje zuba i frizure.

Zajedno sa Džozefinom je stigao u Holivud, a ona mu je postala menadžer, a potom i supruga, iako je bila 17 godina starija od njega.

Klark je prvenstveno bio statista u nemim filmovima. Vreme je prolazilo, a budući da nije uspevao da ostvari veću ulogu, posvetio se pozorištu. Postao je životni prijatelj sa Lajonelom Barimorom, koji ga je često kritikovao zbog amaterske glume, ali ga je podsticao da karijeru nastavi na sceni. Gejbl se pojavljivao u predstavama širom SAD, na kraju se preselivši u Njujork, gde mu je Džozefina našla posao u brodvejskim mjuziklima.

- Mlad, neustrašiv i brutalno muževan – opisala ga je kritika nakon premijere predstave Machinal.

Međutim, Džozefina i Klark su se udaljili, razvevši se u aprilu 1930. Samo nekoliko dana nakon toga, Gejbl se venčao Marijom Frenklin Prentis Lukas Langam, zvanom "Rija", imućnom devojkom iz visokog društva Teksasa. Ponovo su se venčali i u Kaliforniji godinu dana kasnije, jer je ta država imala drugačiji pravni sistem.

Nakon što se pojavio u losanđelovskoj predstavi "Poslednja milja", Gejblu je ponuđen ugovor sa filmskim studijom Pathe Pictures, snimivši samo jedan film za njih, budući da je studio zapao u finansijske probleme. Klark se potom priključio Warner Bros, a onda i studiju MGM, koji je baš u tom trenutku tražio nove muške zvezde. U toku saradnje sa Warner Bros, Gejbl je dobijao kritiku na osnovu svog fizičkog izgleda:

- Uši su mu prevelike i liči na majmuna – rekao je Deril F. Zanuk iz Warner Bros, nakon Klarkove audicije za gangstersku dramu "Mali Cezar" (1931).

MGM se lepše poneo prema mladom glumcu, davši mu veću platu i veće uloge. Prvu glavnu je ostvario u "Dance, Fools, Dance" (1931) gde mu je partnerka bila Džoan Kraford. Luisa B. Mejera, izvršni direktor MGM, pecnuo je elektricitet njihove hemije, pa ih je zajedno smestio u čak sedam narednih ostvarenja.

Budući da ga je ceo svet primetio u "Slobodnoj duši", u ulozi gangstera koji je osvojio srce Normi Širer, Klark Gejbl više nikad nije igrao sporednu ulogu.

- Stvorena je zvezda u povoju, koja će zaseniti svaku drugu... Nikad nismo primetili da je publika toliko entuzijastična kao kad na platnu gleda Klarka Gejbla – pisao je The Hollywood Reporter, ali novine nisu samo pominjale njegov profesionalni uspeh:

Klark Gejbl Klark Gejbl i Džoan Kraford u filmu "Dancing Lady" (1933) / Printskrin: YouTube/Frostbite

- Afera zbog koje je zamalo izgoreo ceo Holivud – napisala je novinarka Adela Rodžers St. Džons o Klarkovoj aferi sa Džoan Kraford. Zbog ovoga je Luis B. Mejer glumcima zapretio da će im raskinuti ugovore, pa su se odvojili na izvesno vreme, pa je Gejbl pažnju usmrio na koleginicu Marion Dejvis. Imao je afere i sa Loretom Jang (majkom njegove vanbračne ćerke), Lanom Tarner, Nensi Dejvis (budućom ženom Ronalda Regana) itd.

Bio je u užem izboru za ulogu Tarzana, ali je izgubio od Džonija Vajsmilera, koji je bio fizički spremniji.

Zbog vođenja ljubavi sa Džin Harlou u "Crvenoj prašini", Gejbl je postao vodeći muškarac studija. Filmovi i koleginice su se nizale, a Oskara je dobio za "Desilo se jedne noći" (1934).

Ipak, publika širom planete Klarka Gejbla pamti po ulozi o kojoj se dugo razmišljao da prihvati – Reta Batlera u "Prohujalo sa vihorom", za koju je bio nominovan za Oskara. Rečenica koju kaže svojoj partnerki u filmu, Vivijen Li: Iskreno, draga, zabole me – ušla je u anale kinematografije.

Što se tiče privatnog života, najsrećniji period je iskusio sa trećom suprugom, uspešnom harizmatičnom glumicom Kerol Lombard. Upoznali su se 1932. kad je Lombard bila u braku sa glumcem Vilijamom Pauelom. Njihova romantična veza je započela četiri godine kasnije, kad su se slučajno sreli na jednoj žurci. Od tada su postali nerazdvojni, a magazini i tabloidi su ih sumnjičili da su više od prijatelja. Klark je bio očaran sa Kerol, rekavši:

- Toj maloj vrcavoj možete poveriti svoj život, nade ili slabosti, a ona ne bi ni umela da pomisli da vas razočara.

Klark je u to vreme već dugo bio u skupoj brakorazvodnoj parnici sa prethodnom suprugom Rijom, ali je i to okončano u martu 1939. Krajem istog meseca je oženio Kerol, za koju je kasnije rekao da je bila jedina žena koju je iskreno voleo. Međutim, samo tri godine kasnije, Kerol je poginula u avionskoj nesreći sa svojom majkom i publicistom Otom Vinklerom, koji im je bio kum na venčanju. Lombard je tek završila sa snimanjem svog 57. filma, "Biti ili ne biti".

Clark Gable Carole Lombard, Klark Gejbl i Kerol Lombard Klark Gejbl i Kerol Lombard / Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Nakon smrti supruge, Klark Gejbl je smršao 10 kilograma, bejavši vidno emotivno i fizički iznuren. Snimio je još 27 filmova i oženio se u još dva navrata – glumicama Silvijom Ešli (1949-1952) i Kej Vilijams (1955-1960). Međutim...

- Nikad više nije bio isti. Slomila ga je Kerolina smrt – jednom prilikom je izjavila slavna Ester Vilijams.

Šestog novembra 1960. Klark Gejbl je doživeo srčani udar. U bolnici je izgledalo da se oporavlja, ali je preminuo 10 dana kasnije od drugog srčanog udara. Njegova supruga Kej sahranila ga je pored Kerol, a u martu iduće godine rodila je njihovog sina u istoj bolnici gde joj je muž preminuo. I Merilin Monro je bila pristuna na krštenju malog Džona Klarka Gejbla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    16. novembar 2020 | 16:00

    Muskarci koji imaju mnogo zena uvek vole samo jednu onu neuhvatljivu koja im se otrgla...

  • 🙋‍♀️

    16. novembar 2020 | 13:59

    I mene je voleo.😉

  • Zoran

    16. novembar 2020 | 17:27

    Kažu da je bio biseksualac odnosno gej a žene su bile samo fasada!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA