≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

„This time next year...” Koliko bi danas vredeo stan Del Boja i Rodnija u Pekamu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Del Boj je neprestano Rodniju obećavao da će sledeće godine u ovo vreme biti milioneri, ni ne shvatajući da spavaju na parama. Ne, ne mislimo na časovnik iz garaže

  • 2
Mućke serija, Only Fools And Horses Rekonstrukcija stana Troterovih u soliteru „Nelson Mendela” u bloku „Najriri Estejt” u Pekamu. Zgrada i blok su fiktivni; onaj koji se može videti u špici, koji je isprva korišćen i za spoljašnje scene, nalazi se u Ektonu u Zapadnom Londonu; posle 1988. tome je služio blok solitera u Bristolu, iza stadiona „Ešton Gejt”, doma FK Bristol. Foto: Guliver/Ben A. Pruchnie/Getty Images

Život je neprestano tukao Del Boja i bacao ga na kolena, ali mu on nikada nije dozvolio da ga baci na leđa, uvek se dizao i uspevao da zadrži ogromnu dozu optimizma, koju ponajbolje ilustruje mnogo puta ponavljana rečenica: „Sledeće godine u ovo vreme, bićemo milioneri!”

Na kraju je Derek uspeo da ostvari ono čemu je oduvek stremio, i ono što je stalno obećavao svom mlađem bratu Rodersu, dok se po pijacama Pekama i ostalih delova Južnog Londona borio da preživi, prodajući iz kofera stvari koje su „ispale iz kamiona”, stalno na oprezu zbog policije koja uvek vreba iz prikrajka.

Desilo se to u specijalu „Vreme je na našoj strani” ili „Vreme radi za nas” (eng. Time On Our Hands), kada je srećnim sticajem okolnosti otkriveno da jedan časovnik, koji je on 16 godina čuvao u svojoj garaži misleći da je „egg timer” (ili „kitchen timer”, kuhinjski sat, koji je nekada ljudima pomagao da mere vreme prilikom kuvanja), zapravo vredi milione.

No sentimentalni Del Boj nije se mogao odreći stana na 12. spratu solitera „Nelson Mendela” u pekamskom bloku „Najriri Estejt” (sagrađenom 1960. godine), u kojem je proveo toliko godina svog života, u kojem su mu živeli i umrli majka i deka, u kojem je Rodni odrastao. Zato je stan odlučio da sačuva.

Mućke serija, Only Fools And Horses Del Boj, deka i Rodni Troter. Foto: Profimedia/Victor Watts/Alamy

To se pokazalo kao izvanredno dalekovido, nakon što su, zbog njegovih ulaganja na centralnoameričkom tržištu, Troteri izgubili sve što su stekli.

Danas bi se zadržavanje tog stana ispostavilo kao još dalekovidije, kao i njegov otkup od opštine u epizodi „Sin majke prirode” ili „Samo prirodno” (eng. Mother Nature’s Son), iako to tada nije tako izgledalo, ponajmanje zato što je rata kredita bila dva i po puta veća od kirije, koju ni samu nije mogao da plaća.

Jer u međuvremenu je Pekam gentrifikovan. Proces je, zapravo, počeo još za vreme „Mućki; setimo se samo epizode u kojoj Del Boj, zaluđen Gordonom Gekom iz „Vol strita”, kao pravi „japi” već planira prodaju stana za čiji je otkup tek podneo zahtev, i usput posećuje vinske barove koji su počeli da niču u dotad neuglednom kraju Londona.

VIDEO: Troteri postaju milioneri

Prema tome, Pekam se već dugo pretvara u novi poslovni centar, bogat noćnim životom, krcat pabovima, kafićima i restoranima, sa užurbanom glavnom ulicom, sređen i uređen, miran, sa stanicom metroa putem koje se kroz 10 minuta može biti u centru.

Prosto rečeno, Pekam je postao idealan kraj za one koji prvi put kupuju stan u gradu, pošto cene još uvek nisu astronomske (relativno gledano, u odnosu na centralnije delove Londona), a lokacija je atraktivna. Koliko bi danas vredeo taj stan braće Troter u soliteru „Nelson Mendela”?

Istraživanje „Sana” sprovedeno prošle godine pokazalo je da bi stajao oko £497.000, imajući u vidu da kvadratna stopa u tom delu Južnog Londona trenutno košta £644; analizom svih epizoda (koje su ponekad međusobno kontradiktorne što se tiče veličine i rasporeda soba) već je ranije utvrđeno da stan ima površinu od oko 771 kvadratne stope, tj. 71 kvadratnog metra.

Mućke serija, Only Fools And Horses Ceremonija zatvaranja Letnjih olimpijskih igara u Londonu 2012. godine: glumci obučeni kao Del Boj i Rodni, koji su bili obučeni kao Betmen i Robin, oživljavaju scenu iz epizode „Heroes and Villains”. To najbolje ilustruje značaj ove serije u svojoj domovini. Foto: Guliver/Michael Regan/Getty Images

Naravno, pod uslovom da su u međuvremenu sredili problem sa liftovima, jer ako nisu, cena bi mogla biti bitno niža. Ali ako su sredili problem sa liftovima, samo od prodaje stana bili bi Troteri danas na pola puta do toliko željenog miliona! Ili, što bi rekao Del Boj: „Chateauneuf du Pape!”

Inače, „San” je to istraživanje posvetio proceni sadašnje vrednosti mnogih poznatih televizijskih nekretnina, od kojih nisu sve iz britanskih serija.

Od onih koje jesu, izdvajamo dvorac iz serije „Dauntonska opatija” koji danas košta £72 miliona, te stan Šerloka Holmsa u Ulici Bejker 221b čija je cena £2 miliona (lokacija pruža odgovor na pitanje zbog čega: nalazi se u Gradu Vestminsteru, u srcu Londona; ako Vam nije jasno kako se to u srcu engleske i britanske prestonice može nalaziti neki drugi grad, predlažemo ovaj tekst upravo tome posvećen).

Video: Bojsi iz Mućki za Telegraf otkrio šta bi kupio od Dela - jugoslovenski rizling ili albanski radio

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA