≫ 

U ovim teškim vremenima jedino je kultura duhovna hrana: 26. Festival autorskog filma počinje danas

FAF će biti otvoren premijerom iranskog ostvarenja "Zlo ne postoji"

  • 0
Zlo ne postoji, FAF

Printskrin: YT/Films Boutique

Festival autorskog filma (FAF) u svom 26. izdanju počinje danas od 16 časova premijerom iranskog filma “Zlo ne postoji” reditelja Mohameda Rasulofa.

Specijalna projekcija za medije održana je juče u Kombank dvorani, gde će i biti svečano otvaranje.

Smotra umetničkog, nezavisnog filma trajaće prvi put u svojoj istoriji čak 20 dana, sve do 16. decembra, a ne do 4. decembra , kako je prvo bilo planirano, a čast da otvori festival ima pobednik festivala u Berlinu 2020, iranskog reditelja, koji na osvešćen način progovara o bolnoj temi smrtne kazne kroz četiri različite autentične priče.

- Pokušali smo sa ovim produžavanjem festivala da napravimo jednu proslavu umetnosti i proslavu filma, ideju da u ovim ovako teškim vremenima jedino kultura jeste duhovna hrana i nešto što nam je svima veoma potrebno - objasnio je predsednik Saveta festivala Srdan Golubović.

On je dodao da je s obzirom na nove mere po kojima se i bioskopi zatvaraju u 18 časova, odlučeno da festival traje 20 dana, i pretvori se mesec autorskog filma.

Golubović je izrazio zahvalnost resornom ministarstvu što će festival ići uživo, uz poštovanje svih mera, prenosi Tanjug.

Srdan Golubović, FAF

Srdan Golubović / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, Katrin Fodri, povodom pete godine Srpsko-francuskih filmskih susreta, koji se obeležavaju onlajn na ovom izdanju, izrazila je veliko zadovoljstvo i čestitala na ogromnom naporu i pravom poduhvatu da se festival ovog tipa ipak održi u ovako teškoj situaciji.

- Film čini živim upravo prisustvo ljudi u salama, i zato na ovom festivalu petu godinu nastavljamo saradnju sa udruženjem “L''acid”, koja se bavi promocijom nezavisnih francuskih filmova - objasnila je predstavnica Francuskog instituta.

Ove godine će biti više od 40 učesnika na tim susretima i 20 filmova koji će biti prikazani u okviru te celine programa, od čega su četiri francuska filma iz selekcije festivala u Kanu.

Biće organizovan i jedan master klas koji se tiče produkcije dokumentarnih filmova, ali i predstavljene nove stipendije međunarodne filmske škole u Francuskoj, a u planu je i panel posvećen snimaju kratkometražnih filmova.

Stefan Ivančić, jedan od selektora i član saveta FAF-a, istakao je da će prva sedmica festivala biti najbogatija sa filmskim programom u smislu punog kapaciteta svih sala i broja filmova, a kasnije neće biti istog intenziteta, što podrazumeva manji broj sala i projekcija.

Osim prikazivanja filmova u bioskopima, Ivančić je podvukao i prvi put uvedenu i onlajn filmsku platformu MOJ OFF (mojoff.net ),gde će biti plasirani određeni naslovi Glavnog i Takmičarskog programa.

Cene karata za festival kreću se od 150 (retrospektiva kultnih filmova u Kinoteci) do 350 dinara, a glavno mesto održavanja Festivala je Kombank Dvorana.

Ostale sale gde će se gledati fimovi na FAF-u su: Dom omladine Beograda, stara i nova zgrada Jugoslovenske kinoteke, Dvorana Kulturnog centra Beograda, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Art bioskop - Kolarčeva zadužbina, i UK „Stari Grad“.

Organizator je Udruženje građana “Pogled u svet”, a producent festivala kuća MegaCom film, ujedno vlasnik i Kombank Dvorane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA