≫ 

Voleli smo da ih gledamo na filmskom platnu, uživali u koncertima... Oni su izgubili bitku sa HIV-om

Na Svetski dan borbe protiv side podsetimo se delića onih koji su izgubili bitku sa ovom opakom bolešću

  • 0

Od 1988. godine svakog 1. decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv side

Istina, danas se može kvalitetnije i duže živeti sa HIV-om nego pre, ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje HIV-a, no ta bolest i dalje predstavlja veliku opasnost.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da u Srbiji trenutno žive 2.843 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 400 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Iz Batuta navode da su od početka epidemije, 1985. godine, zaključno sa novembrom 2020. godine u Srbiji registrovane 4.123 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 2.047 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1.280 osoba inficiranih HIV-om preminulo. Njih 1.159 preminulo je od AIDS-a, dok je još 121 osoba umrla od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa ovom infekcijom.

- U periodu januar-novembar 2020. godine novodijagnostikovano je 55 osoba inficiranih HIV-om, što je trostruko manje nego u istom periodu prošle godine (175 osoba). Registrovano je 17 puta više muškaraca u odnosu na žene - navodi se u saopštenju Instituta.

Najmlađa osoba kojoj je dijagnostikovana HIV infekcija ima 19 godina, a najstarija 76 godina.

Na Svetski dan borbe protiv side podsetimo se u videu na početku teksta jednog broja poznatih glumaca, muzičara... koji su izgubili bitku sa ovom opakom bolesti.

Sandra Mančić se već 19 godina bori sa HIV-om, a kako je živeti sve te godine pozitivan na HIV u Srbiji, pogledajte OVDE.

Video: Od početka godine kod 130 osoba utvrđena HIV infekcija a 12 je umrlo od posledica te bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA