≫ 

Preminuo tvorac najomiljenijeg kviza cele Jugoslavije

Kviz je nastao 1979, a emitovan je 15 godina

  • 4
Lazo Goluža

Lazo Goluža / Printskrin: Youtube/jordbaybee

Tvorac legendarne 'Kviskoteke', Lazo Goluža preminuo je u 85. godini, potvrdio je tu informaciju za 24 sata njegov sin Dominik.

Kviskoteka je zasigurno najpopularniji Golužin projekt. Kviz je nastao 1979, a emitovan je 15 godina. Voditelj kviza bio je Oliver Mlakar.

Goluža je prva osoba u Hrvatskoj koja je svoj projekt zaštitila kao intelektualno vlasništvo - "Igru asocijacija" iz Kviskoteke.

Goluža je diplomirao komparativnu književnost i italijanski jezik, a nakon završetka studija zajedno s Pajom Kanižajem pokreće časopis Paradoks. Na HRT-u se zaposlio 1967. godine i radio je na javnoj televiziji sve do penzije u koju odlazi 2002. godine.

Kviskoteka je obnovljena 2006. na televiziji Nova TV, ali nije stekla popularnost i skinuta je s programa nakon jedne sezone. Licenca za kviz prodata je 2008. srpskoj televiziji "Foks".

Kvisoteka

Kvisoteka / Printskrin: YT/Sholim85

- Kviskoteka je dala nekoliko velikih kvizaša. Najuspješniji je Mirko Miočić, uz njega odmah Robert Pauletić, a najveća klasa u Kviskoteci bio je beogradski student istorije Predrag Marković. Neka se niko od naših ne ljuti, ali to je istina, bio je fenomenalan! Kvizaše se nikako ne može smatrati šampionima uzaludnih jer izuzetni su kvizaši bili i novinari Jurica Pavičić, pa Nenad Polimac, Denis Kuljiš, Božo Sušec, svi su oni nastupali u onim starim kvizovima: Božo Sušec, recimo, u kvizu "Znaš, znam", Jurica Pavičić u "Kviskoteci"… Bilo je i budućih lekara poput dr Igora Aurera, prave klase među učesnicima i još mnogi drugi…- ispričao je Goluža u intervju pre tri godine.

Video: Impresivan rezultat: Postavljen novi rekord u Slagalici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica

    1. decembar 2020 | 09:45

    Bio je odličan kviz. I simpatičan voditelj Oliver Mlakar.Bilo nekad....

  • Sale71

    1. decembar 2020 | 12:04

    Eh kako sam jedva čekao kviskoteku,četvrtkom 21 čas

  • Boki

    1. decembar 2020 | 11:00

    Jel to onaj kviz sto su nadrealisti objasnili !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA